Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 mei 2018

De 10 beste films van Cannes 2018

Het Filmfestival van Cannes 2018 was geweldig. En dan hebben we het niet over de outfits en jurken van beroemdheden, maar over de films. Veel acteurs en actrices bleven weg, waardoor het festival eindelijk weer eens in het teken stond van bioscoop- en filmhuisviering. Het festival leek het thema ‘vintage’ te hebben; 16mm-formaat, jaren 80 en 90, LSD en de KKK; alles kwam voorbij. Deze tien films uit 2018 zou je normaal gesproken misschien skippen, maar wij zeggen: zet ze op hoog je lijstje.

Onze top 10 beste films van Cannes 2018

Cannes 2018 bood een breed scala aan wereldfilms. Ook positief: er was een vrouwelijke voorzitter. Niemand minder dan Cate Blanchett, die als het aan ons ligt ieder jaar wel voorzitter mag zijn. Zij en de jury maakten originele keuzes bij het uitdelen van de prijzen. Shoplifters won de Gouden Palm, maar dit is onze top 10 beste films van Cannes 2018.

1. Birds of Passage

Birds of Passage is een heerlijke Acid Western over een misdaaddrama in Guajira, aan de noordkust van Colombia. De film, gecentreerd rond het drugskartel van Palo Escobar, laat zien hoe inheemse stammen en hun manier van leven werd vernietigd. In tegenstelling tot series als Narcoswordt het drugsimperium van Escobar hier niet geromantiseerd.

birds of passage, beste films, cannes, 2018

2. The Dead and the Others

The Dead and the Others is echt een geweldig verhaal in een origineel decor. De film gaat over een 15-jarige jongen die zich in de regenwouden van Brazilië aan het voorbereiden is om sjamaan te worden. Maar eigenlijk wil hij maar één ding: vluchten naar de dichtstbijzijnde stad en zijn dorp verlaten. De film is opgenomen in 16mm-formaat. “Alsof Monet naar Brazilië ging, regenwouden schilderde en die tot leven bracht”, aldus de jury van Cannes 2018. Komt zeker in onze algemene top 10 beste films van 2018.

the dead and the others, beste films, cannes, 2018

3. BlacKkKlansman

BlacKkKlansman is een Amerikaanse biografische misdaadfilm, geschreven en geregisseerd door Spike Lee en gebaseerd op de autobiografie Black Klansman van Ron Stallworth. Een Afro-Amerikaans politieagent uit Colorado Springs (Colorado) infiltreert in een lokale eenheid van de Ku Klux Klan en brengt het uiteindelijk tot leider van de eenheid. Bizar verhaal, subliem in beeld gebracht.

blackkkansman, beste films, cannes, 2018

4. Cold War

Cold War speelt zich zoals de naam al doet vermoeden af tijdens de Koude Oorlog. Om precies te zijn: in de jaren 50 in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Parijs. Een gepassioneerd liefdesverhaal tussen twee mensen met verschillende achtergronden en temperamenten, die niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar kunnen. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.

cold war, beste films, cannes, 2018

5. Climax

In 1996 verzamelen twintig dansers zich tijdens een drie dagen durende repetitie op een afgelegen plek voor een laatste oefensessie, gevolgd door een wild feest. Een mix van sangria en LSD bepaalt de sfeer en heerst er een zekere razernij die de dansers de hele nacht in de greep houdt. Terwijl sommigen zich in het paradijs wanen, komen de meesten in de hel terecht.

climax, beste films, cannes, 2018

6. Ayka

Samal Yeslyamova won de award voor beste actrice, tot verrassing van veel filmcritici. Ze speelt een gastarbeider die 1.000 roebels schuldig is aan Russische onderwereldfiguren. “Ayka is een is een prachtig portret van een vrouw die verdrinkt in een onverschillige wereld”, aldus de jury.

beste, films, cannes, 2018, ayka

7. Yomeddine

De koptische leprapatient Beshay verlaat samen met een jonge wees voor het eerst de leprakolonie in Egypte om op zoek te gaan naar hun families. Yomeddine is een aangrijpend verhaal over een moedige Egyptenaar.

yomeddine, beste films, cannes, 2018

8. The House That Jack Built

The House That Jack Built is een Deens-Frans-Duits-Zweedse psychologische horrorfilm uit 2018, geschreven en geregisseerd door Lars von Trier. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten van de jaren 1970. De film volgt Jack, een seriemoordenaar, gedurende twaalf jaar. Jack bekijkt elke moord als een kunstwerk terwijl de politie onvermijdelijk dichterbij komt. Mooie combinatie van horror en hilariteit.

the house that jack built, beste films, cannes, 2018

9Ash is Purest White

In Ash Is Purest White zijn meerdere werelden met elkaar verweven. De opvolger van Mountains May Depart is een langslepend drama van regisseur Jia Zhang-ke. Het verhaal gaat over Qiao en haar vriend Bin. Zij is een baas in het ondergrondse gokcircuit dat in handen is van de jianghu, de Chinese maffia. Hij is daar onderdeel van. Zweterige gokpaleizen, ballroom dancing, schimmige dealtjes, heerlijke sfeer. Lees hier de review van Cine.

Ash is Purest White, beste films, cannes, 2018

10. Girl

Girl – van de Belgische regisseur Lukas Dhont – vertelt het waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden. Ze krijgt de steun van haar vader, maar het jongenslichaam waarin ze leeft is haar grootste probleem. Mooi thema dat perfect past in deze tijd. En prachtig gefilmd. Niet voor niets won de film won een Caméra d’Or.

Het Filmfestival van Cannes

Het Filmfestival van Cannes (Festival de Cannes) is het meest prestigieuze internationale filmfestival. Het wordt sinds 1946 elk jaar in de Franse stad Cannes gehouden, in het Palais des Festivals et des Congrès op de La Croisette. Het vindt jaarlijks plaats in de derde week van mei.

De meest prestigieuze prijs die in Cannes wordt toegekend is de Palme d’Or (Gouden Palm) voor de beste film; deze wordt soms gedeeld door meerdere films in hetzelfde jaar. In 2018 lieten veel filmsterren verstek gaan, deels vanwege de #metoo affaire. Wij zeggen: houden zo, eindelijk de focus op films.

Aboneer je op onze nieuwsbrief

Want dat is super tof enzo!
[revue_subscribe]

Reageer op artikel:
De 10 beste films van Cannes 2018
Sluiten