De 5 belangrijkste bestandstypen in de fotografie en wanneer je ze toepast
Na een lange dag foto’s kieken en het importeren van je RAW-bestanden ben je er nog niet. Je moet vervolgens namelijk een weloverwogen keuze gaan maken omtrent welk bestandstype je gaat gebruiken. Maar welk bestandstype moet je nou kiezen? Wij geven je de vijf meest gebruikte bestandstypen in de fotografie en leggen je uit wanneer je het best voor een bepaald bestandstype kunt kiezen. Handig voor de (beginnend) fotograaf die de touwtjes in eigen handen wilt nemen.
1. JPEG
JPEG is de standaard als het gaat om compatibiliteit. Dit aangezien het JPEG-bestandstype vrijwel altijd en overal wordt ondersteund, zowel op sociale media als bijvoorbeeld in de printshop. Dit is dan ook het grootste voordeel aan JPEG. Maar, zijn mindere aspecten aan JPEG. Ten eerste kunnen afbeeldingen niet een transparante achtergrond kennen. Dit aangezien er altijd een wit vlak achter de afbeelding komt te staan. Daarnaast wordt je foto gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit van je foto wat minder wordt als je ‘m opslaat. Je kan met programma’s als Photoshop JPEG-bestanden wel in maximale kwaliteit opslaan, maar dit is voor de perfectionisten onder ons niet altijd goed genoeg.
Beste voor: het delen van beelden met vrienden en familie.
2. PSD
PSD is het standaard Photoshop-formaat. Wanneer jij in Photoshop werkt zal-ie standaard aangeven of je het bestand in PSD wilt opslaan. Het voordeel aan PSD is dat het ondersteund wordt door alle programma’s van Adobe, zoals Illustrator en InDesign. Daarnaast behoudt PSD als één van de enige bestandstypen de verschillende lagen die je in Photoshop creëert. PSD is handig voor de ontwerper, maar een stuk minder voor de (minder ervaren) klant. Dit aangezien je PSD zo ongeveer enkel kunt openen in het Adobe-ecosysteem. Veel klanten hebben geen programma’s van Adobe en willen een bestand gewoon met bijvoorbeeld Windows Photoviewer kunnen openen.
Beste voor: het opslaan van bestanden waar je later nog aan verder moet sleutelen.
3. PNG
PNG is een bestandstype dat de kwaliteit van je afbeelding niet vermindert wanneer je je afbeelding opslaat. Het type bestand is gebaseerd op het GIF-bestandstype, maar kent hogere bitrates en kan ook transparantie waarborgen. Dit maakt het een ideaal bestandstype om bijvoorbeeld afbeeldingen op het internet weer te geven die geen achtergrond moeten kennen. Het nadeel aan PNG-afbeeldingen is dat ze vaak een relatief groot bestandstype zijn. Je kunt bij afbeeldingen die wel een achtergrond mogen kennen daarom beter een ander bestandstype gebruiken, aangezien je anders overbodig veel data toepast. Je website kan hier bijvoorbeeld traag van worden.
Beste voor: afbeeldingen van goede kwaliteit waarbij je transparantie wilt behouden.
4. TIFF
Het Tagged-Image File Format (TIFF) is een bestandstype welke ontzettend flexibel is. Dit maakt het een fijn bestandstype om afbeeldingen op je Mac of PC mee op te slaan. TIFF is namelijk compatibel met vrijwel elk fotobewerkingsprogramma dat we hedendaags kennen. Daarnaast ondersteunt het bestandstype een hele rits aan kleurstandaarden zoals CMYK, RGB, geïndexeerde kleuren en meer. TIFF ondersteunt net zoals PNG transparante achtergronden en kan dit zelfs op meerdere niveaus doen, waardoor je de mate van transparantie kunt instellen. En net zoals PSD kan TIFF de lagen in Photoshop onthouden zodat je deze later nog kunt bewerken. Maar zoals je waarschijnlijk al raadt leidt dit er wel toe dat TIFF-bestanden relatief veel ruimte innemen. Daarnaast is het een bestandstype dat niet vaak ondersteund wordt door bijvoorbeeld sociale media.
Beste voor: het archiveren van illustraties met maximale kwaliteit.
5. GIF
Het Graphics Interchange Format (GIF) staat eigenlijk maar voor één reden in deze lijst, en dat is om je te vertellen dat je dit bestandstype niet moet gebruiken. GIF-bestanden zijn bestanden die gecomprimeerd zijn zodat je ze sneller door middel van het internet kunt delen. PNG is ontwikkeld als een beter bestandstype dat je kunt gebruiken om bestanden over het internet te delen en dezelfde kwaliteit kunt behouden. Er is uiteraard één moment dat je wel voor dit bestandstype moet kiezen. Dit is in het geval dat je illustraties van lage kwaliteit welke animaties kennen op het internet wilt plaatsen. GIF’s kunnen een briljante manier zijn om je content een extra, komische dimensie mee te geven en hoeven hiervoor geen prachtig ontwerp te zijn.
Beste voor: geanimeerde afbeeldingen van lage kwaliteit voor het web.
Doe er je voordeel mee
Zo, nu weet je welke vijf bestandstypen het vaakst worden gebruikt en in welke situaties jij ze kunt toepassen. Uiteraard zijn er nog vele anderen bestandstypen, maar we raden je aan het eerst bij deze vijf te houden. Wanneer je een beter begrip van deze verschillende bestandstypen hebt kun je verder gaan met experimenteren en je kennis uit te breiden. Doe er je voordeel mee!
Een betere fotograaf worden?
Leer dan hier alles over compositie!