Barry Kraakman
Barry Kraakman Apple 9 jun 2015

Dé 8 belangrijkste functies van iOS 9 voor developers

De Keynote van Apple doet weer een hoop gebruikers verlangen naar de nieuwste functies in iOS 9, OS X El Capitan én watchOS 2. Vaak wordt echter vergeten dat de presentatie op de eerste dag van het WWDC vooral voor ontwikkelaars is bedoeld, zodat hun apps bij de lancering van het nieuwste besturingssysteem alle features ondersteunen en optimaal werken. Speciaal voor hen hebben wij de belangrijkste functies van iOS 9 op een rijtje gezet.

Swift 2
Vorig jaar al presenteerde Apple een geheel eigen programmeertaal die makkelijk in gebruik is én te gebruiken is voor het coderen van applicaties voor zowel iOS, OS X en watchOS. Dit jaar heeft Apple de taal ietwat uitgebreid met mogelijkheden die veel developers mistten. Het grootste nieuws is echter het feit dat de taal vanaf nu open source is; iets waar de developers in de zaal merkbaar enthousiast over waren!

Search API
Een belangrijke nieuwe feature van iOS 9 is Search: deze functie is een stuk krachtiger (en daarmee handiger) geworden. Zo is het mogelijk om zelfs binnen content van apps uit de App Store te zoeken vanaf je home screen. Ook kan je Siri vragen om een herinnering te maken over ‘dit’; datgene wat je op dát moment op je device open hebt staan. Om content binnen de app voor deze functie ‘leesbaar’ te maken, heeft Apple hiervoor de API vrijgegeven.

UI testen in Xcode
De software waarin de apps worden ontwikkeld is natuurlijk net zo belangrijk als de app zelf; goede software kan het ontwikkelen een stuk prettiger maken. Één van de verbeteringen van Xcode, de software van Apple waarin apps kunnen worden ontwikkeld, is de mogelijkheid om de user interface te testen. Naast het realistisch renderen van hoe de app er op de iPhone uit komt te zien, kan je nu ook in de gaten houden of een kleine verandering in je code de user interface niet (ongewild) aanpast.

App thinning
Sinds één app op zowel de iPhone als iPad kan werken is de grootte van een losse app gegroeid. Sommige knoppen zien er op een iPhone namelijk anders uit dan op de iPad, en dat moet allemaal gedownload worden. Apple maakt het nu mogelijk deze apparaat-specifieke onderdelen als aparte pakketen mee te leveren. Zo worden alleen de iPhone-knoppen gedownload, wanneer een gebruiker deze app op een iPhone downloadt. Op deze manier wilt Apple de (soms beperkte) ruimte van het apparaat slimmer gaan gebruiken.

Gaming API
Drie nieuwe API’s moeten games naar de next level brengen. GameplayKit brengt kunstmatige intelligentie. Zo biedt het onder andere tools voor randomization; deze helpt met het uitdagender maken van spellen. ReplayKit laat gebruikers hun gameplay opnemen, en deze film achteraf bewerken en delen. Model I/O moet vooral zorgen voor prachtige en realistische weergave van materiaal en belichting.

Draadloze CarPlay
CarPlay brengt de berichten, kaarten en muziek van jouw iPhone naar het scherm in de auto (mits deze CarPlay ondersteunt). Voorheen moest de iPhone met een kabel worden aangesloten. Vanaf iOS 9 is het mogelijk om gebruik te maken van CarPlay zónder de iPhone uit je broekzak te halen.

Nieuwe HomeKit-profielen
Een update van HomeKit maakt dit platform compatible met de nieuwste types sensoren en apparaten. Zo is het nu ook mogelijk om met Siri de zonwering te besturen.

HealthKit
HealthKit is uitgebreid met nieuwe data-types waarvan informatie kan worden opgeslagen. Tijdens de presentatie werd kort ‘water’ genoemd, maar ook vrouwvriendelijke data als het bijhouden van menstruaties wordt met de toekomstige update mogelijk.

Reageer op artikel:
Dé 8 belangrijkste functies van iOS 9 voor developers
Sluiten