De arbeidsomstandigheden van de ‘Apple-fabrieken’ zijn verbeterd

De arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Foxconn, waar onder andere de iPhone en de iPad worden gemaakt, zijn verbeterd. Tenminste, dat schrijft de Fair Labor Association (FLA) in een tussentijds rapport die gister is gepubliceerd. De FLA werd ingeschakeld toen bleek dat Apple veel kritiek kreeg over de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconn fabrieken.

Er wordt inmiddels niet meer dan 60 uur per week gewerkt door de werknemers en dit moet verlaagd worden naar 49 uur (het maximum volgens de Chinese arbeidswet). Ook zijn pauzes ingevoerd en zijn er machines ontworpen om RSI-achtige klachten te voorkomen. Verder zijn er consultants ingeschakeld om lessen in veiligheid en gezondheid te geven.

De andere fabrieksarbeiders in de stad Shenzhen hebben ook profijt van de verbeterde arbeidsomstandigheden van Foxconn. Foxconn heeft namelijk bij het gemeentelijk bestuur gepleit voor een werkloosheidsverzekering per 1 januari 2013. Foxconn hoopt hiermee een voorbeeld te worden voor andere bedrijven in China. Dit was wel echt nodig, want de afgelopen jaren kwamen er veel zelfmoorden onder de werknemers voor en vielen er ruim een jaar geleden twee doden bij een explosie.

Wat is de FLA eigenlijk?
De FLA is een samenwerkingsverband van instituten, bedrijven en universiteiten die niet verbonden zijn aan de overheid en proberen de arbeidsomstandigheden voor werknemers te verbeteren. Hier vind je meer informatie over het rapport.

Reageer op artikel:
De arbeidsomstandigheden van de ‘Apple-fabrieken’ zijn verbeterd
Sluiten