Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Gadgets 4 feb 2016

De belangrijke technologieën die in onze kleding zitten verpakt

Februari is inmiddels aangebroken, maar de winterse kou heeft de Nederlandse grenzen nog niet verlaten. Met alle neerslag en koude wind is het wel zo fijn om jezelf goed te beschermen tijdens deze barre dagen. Zo worden elke dag wel nieuwe ontwerpen gelanceerd van de beste winterjassen die gemaakt zijn met de nieuwste technologieën. Het ziet er ook naar uit dat de NASA een vinger in de pap heeft. Het blijkt namelijk dat de technologie voor ruimtevaart ook geschikt is voor het ontwerpen van buitenkleding voor hen die toch binnen onze atmosfeer verblijven. Check it out!

Een jas voor het leven van Ceraspace-materiaal

Condition Black Jacket heet deze jas. Een strak ontwerp door Vollebak. Behalve dat deze super functioneel is, is de jas ook nog slijtvast. Het materiaal bestaat namelijk uit negentien ceraspace-panelen die ervoor zorgen dat de jas waterdicht is, een extra vulling heeft voor de warmte en zo hard is als diamant (maar ook draagbaar zacht) waardoor het mogelijk is de Condition Black Jacket je hele leven lang te gebruiken.

Zeventig jaar waterdicht Gore-Tex

Ontworpen in 1976, is Gore-Tex een welbekend functioneel textiel waarmee de meest uitlopende outdoorkleding is gemaakt. De jassen van Gore-Tex worden gekenmerkt door de dunne poreuse fluoropolymer stof die de binnenkant van de jassen bekleden. Dit maakt de Gore-Tex jassen wind- en waterdicht. Zelfs de naden worden worden met grote nauwkeurigheid behandeld, zodat er geen enkele druppel de jas binnen zal treden. Daarbij wordt in de stof synthetische zijde gebruikt, dat sterker is dan staal.

Synthetische dons PrimaLoft door US Army

Dons is het soort materiaal waar we vaak aan denken wanneer we ons een warme winterjas voorstellen. Nu is door het onderzoeksteam van het Amerikaanse leger een betere synthetische variant ontwikkeld, die zij in militaire kleding en slaapzakken gebruiken. PrimaLoft beschikt over dezelfde thermale barrière en dichtheid als het voorgaande synthetische dons en heeft een veel betere behoud van stof wanneer deze nat is geworden. Bovendien is PrimaLoft relatief goedkoper doordat synthetische dons al een tijd bestaat.

Vinylon F doorstaat de tijd

Nog een stof die de tand des tijds doorstaat is de Vinylon F. Dit materiaal, vaak gebruikt bij de producten van Fjällräven, is geheel synthetisch doch natuurlijk. Vinylon F bestaat namelijk uit vezels van polyvinyl alcohol. Deze stof komt ook vaak voor in de natuur. Wat het doet is simpel; zodra de stof vochtig wordt, gaan de vezels opzetten en laat het materiaal geen water door.

NIEUW: Aerogels

Het lijkt er ook wel op dat de toekomst in outerwear bepaald wordt door de NASA, die Aerogels al in haar ruimtepakken gebruikt. Een Amerikaanse bedrijf, genaamd OROS, beweert dat zij met behulp van Aerogels buitenkleding kunnen maken die geschikt zijn voor de meest extreme temperaturen. Aerogels zijn hele kleine porien die dicht op elkaar zitten, die super goed warmte kunnen isoleren. Daarnaast is dit ook een van de lichtste materialen ter wereld. OROS beweert een te isoleren bij temperaturen tussen de -50 graden Celsius en 148 graden Celsius. Op Kickstarter heeft OROS al genoeg geld opgehaald voor het ontwerpen van een jas en nu zijn de handschoenen, broeken en mutsen aan de beurt.

Deze nieuwe technologieën zijn natuurlijk super interessant voor wintersporters, maar ook voor mensen die in extreme temperaturen leven en/of werken. De toekomst van outerwear heeft een zonnig vooruitzicht!

Reageer op artikel:
De belangrijke technologieën die in onze kleding zitten verpakt
Sluiten