Rutger Houweling
Rutger Houweling 25 sep 2012
Leestijd: 3 minuten

De belofte van 3D printen deel 1: Crash Course 3D printen

3D printen is een van de meest innovatieve technologieën van dit moment. Je hoort en ziet er tegenwoordig veel over in de media. Maar wat is 3D printen nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Hans van Toor, mede-oprichter van 3Delft en Tailormadecreation.com, vertelt jullie in een aantal weken over de belofte van 3D printen. Iedere week zullen er aan de hand van diverse thema’s verschillende technieken, en materialen welke 3D printen omsluit worden toegelicht. De eerste in de reeks: Een Crash Course in 3D printen.

1: Crash Course 3D printen

3D printen is eind jaren ’80 ontstaan in de Verenigde Staten. Toch is de techniek pas sinds enkele jaren aangeslagen bij een groter publiek. De geneeskunde omarmt 3D printen massaal. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar het printen van nieuwe organen. Aan de andere kant van het spectrum is recent het eerste functionele geweer is geprint. 3D printen is breed toepasbaar en belooft een grote verandering teweeg te brengen. Zo wordt 3D printen geassocieerd met een Tweede Industriële Revolutie.

Bekijk hier hoe de geneeskunde het 3D printen omarmt:

3D geprint functioneel geweer:

Wat is 3D printen nou eigenlijk? 3D printen is een paraplu-term van allerlei productie technieken waarbij een product laag voor laag wordt opgebouwd. Waar veel conventionele productietechnieken materiaal weghalen, voegt 3D printen alleen het materiaal en energie toe die nodig zijn om het product te maken. Additief fabriceren vs substractief fabriceren. Meer over de verschillende productie technieken in de volgende reeks. Een simpele uitleg van het meest gebruikelijke 3D printen vind je in onderstaande korte video.

De techniek werkt in veel verschillende materialen. Er wordt geprint in plastics, beton, keramiek, metalen maar ook organisch materiaal. Zo print Airbus vliegtuigonderdelen in hoogwaardig titanium, maar wordt er ook met bijvoorbeeld zand geprint!

3D printen met zand:

De belofte’s van 3D printen. Doordat men met lokale grondstoffen kan werken, vermindert de noodzaak tot globaal transport. De eerste printers die hun eigen materiaal volledig hergebruiken zijn in gebruik. Omdat er on-demand geprint kan worden is een opslag van producten overbodig. En uiteindelijk belooft 3D printen de oorlog om grondstoffen te stoppen. Met deze technologie kunnen er vormen gemaakt worden die met andere technieken niet te produceren zijn. Daarnaast promoot 3D printen decentrale productie en hiermee ook gepersonaliseerde, unieke producten. Geen saaie eenheidsworst meer en zonder het gebruikelijke afval van diversifiëring. Je eigen identiteit creëren en niet langer afhankelijk zijn van grote merken en de marketingmachine.

Kortom, een technologie met eindeloos veel potentie. Waar staat de technologie? Dit ga ik de komende weken verder uitwerken. De Gartner Hype Cycle is een grafische representatie om de ontwikkeling van een technologieën weer te geven. Hierin staat de technologie aan de top van de opgeblazen verwachting. Is 3D printen een bubble? Volg deze reeks en je zult alles over 3D printen te weten komen. Eerst volgende in de reeks? De machine’s die het allemaal mogelijk maken. Van huis-tuin en keuken printer tot industriële machines.

Tot volgende week en lees dan hoe onderstaande bikini wordt geprint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De belofte van 3D printen deel 1: Crash Course 3D printen
Sluiten