Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 15 nov 2012

De belofte van 3D printen deel 5: De consumer machine

3D printen is een van de meest innovatieve technologieën van dit moment. Je hoort en ziet er tegenwoordig veel over in de media. Maar wat is 3D printen nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Hans van Toor, mede-oprichter van 3Delft en Tailormadecreation.com, vertelt jullie in een aantal weken over de belofte van 3D printen. Iedere week zullen er aan de hand van diverse thema’s verschillende technieken, en materialen welke 3D printen omsluit worden toegelicht. Deze week: Deel 1 van de 3D printer.

Mocht je de introductie, de historie en de technologie gemist hebben lees dan hier deel 1, deel 2 en deel 3 en deel 4 van de rubriek ‘De belofte van 3D printen’.

In deel 5 van deze rubriek kijken we naar de machine zelf – de 3D printer. De vele 3D printers zijn grofweg op twee manieren in te delen. Op de techniek die zij gebruiken, en de eindgebruiker die zij bedienen. In het vorige deel zijn wij ingegaan op de verschillende technieken waarmee wordt geprint. In dit deel kijken we naar een aantal toonaangevende 3D printers voor elk van deze drie gebruikersgroepen; consumer, prosumer en industrieel gebruik. Deze week de unieke eigenschappen van elke 3D printer en een blik op de printers voor de consumentenmarkt.

De 3D printer

Om zelf onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende 3D printers zijn er aantal kenmerkende eigenschappen:

– De printresolutie en laagdikte
– Snelheid van het proces
– Materiaal
– Bouwvolume
– Prijs van de machine
– Beschikbare CAD modellen en community

Toch blijft het lastig om 3D printers met elkaar te vergelijken. Voor elke applicatie zijn er andere eisen, en elke techniek heeft zijn schare fans en tegenstanders. Neem bijvoorbeeld het materiaal; hierin zijn de mechanische eigenschappen belangrijk, maar ook beschikbaarheid en prijs. Een uitgebreide lijst met een vergelijking van printers onder de $20.000 vind je hier.

Ultimaker 3D printer

3D printers voor de consument

De 3D printer voor de consument is gemaakt om modellen voor thuis te printen. Een eigen koptelefoon, of dat ene knopje van de tv wat afgebroken is, maar nergens te vinden is. Deze printer maakt elke eigenaar een uitvinder, met als gevolg zinvolle en minder zinvolle ontwerpen. Eerder werd al kort het RepRap project toegelicht. De printer is gebouwd uit vrij verkrijgbare onderdelen, en ook de software is vrij toegankelijk. Een ander belangrijk aspect is het print materiaal. Een simpele plastic draad of filament voedt de machine. De 2D print fabrikanten maken hun winst op de print cartridges en ook de fabrikanten van 3D printers proberen dit model te handhaven. Bedrijven als het Nederlandse Plastic2Print leveren het print materiaal – ABS, PLA of PVA – echter simpelweg op een spoel zonder enige beperkingen.

De online community van de RepRap familie verbetert deze aspecten samen en deelt hun ervaringen online. De RepRap familie is inmiddels uitgegroeid tot een flink aantal verschillende 3D printers. Een deel van deze 3D printers is uit de open licentie gestapt en hebben een commerciële variant op de markt gebracht. Verschil hierin wordt vooral gemaakt in de bouwmaterialen van de machine, de aansturing ervan en of de 3D printer geassembleerd of als kit wordt geleverd. Van Nederlandse bodem is er bijvoorbeeld de Ultimaker, uitgevoerd in hout, welke je zelf in elkaar kan zetten. Ook uit Nederland is er de Leapfrog, ditmaal uitgevoerd in hoogwaardig Aluminium en geassembleerd geleverd. De Leapfrog biedt ook de mogelijkheid om een twee extrusiekop te installeren, voor bijvoorbeeld een tweede kleur of support materiaal. Een verhit bouwplatform vermindert snelle afkoeling van de eerste print lagen, en daarmee kromtrekken. Zo hebben veel van de opvolgers uit de RepRap familie verbeteringen doorgevoerd in hun eigen machine.

Het instapmodel van het Nederlandse Leapfrog – de Creatr

De laatste telg uit de familie die wordt uitgelicht heeft een bijzondere functie op het oog. De Makibox A6 zal slechts $300,- gaan kosten en kan plastic pellets direct omzetten in filament. Plastic pallets kosten veel minder dan filament, en zouden zelfs direct gewonnen kunnen worden uit jouw afval! De potentie hiervan is enorm, maar dit aspect van 3D printen beschrijven we in een volgend deel.

De Maibox A6

De printers gericht op de consument zijn nagenoeg allemaal FDM machine´s. De beperkingen in vorm, snelheid en materiaal leggen een limiet op de eindproducten. Toch heeft de internet community door snelle evolutie een aantal mooie 3D printers weten te ontwerpen. DLP lijkt veelbelovend in verbeterde snelheid en resolutie en afgelopen maanden zijn er dan ook een aantal bijzondere printers met deze technologie uitgekomen. Hoe houdt deze belofte van 3D printen zich? Meer hierover volgende week, wanneer wij kijken naar 3D printers voor prosumers.

De Form 1

Reageer op artikel:
De belofte van 3D printen deel 5: De consumer machine
Sluiten