Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 1 nov 2012

De belofte van 3D printen deel 4: De Techniek (2/2)

3D printen is een van de meest innovatieve technologieën van dit moment. Je hoort en ziet er tegenwoordig veel over in de media. Maar wat is 3D printen nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Hans van Toor, mede-oprichter van 3Delft en Tailormadecreation.com, vertelt jullie in een aantal weken over de belofte van 3D printen. Iedere week zullen er aan de hand van diverse thema’s verschillende technieken, en materialen welke 3D printen omsluit worden toegelicht. Deze week: Deel 2 van de technologie achter 3D printen.

Mocht je de introductie, de historie en deel 1 van de technologie gemist hebben lees dan hier deel 1, deel 2 en deel 3 van de rubriek ‘De belofte van 3D printen’.

Direct Metal Laser Sintering – DMLS

Sinteren in plastics gebruikt doorgaans Nylon, een flexibel maar sterk materiaal. De techniek wordt ook toegepast in diverse metalen. Bijvoorbeeld goud en zilver, maar ook hoogwaardig titanium legeringen. Deze techniek wordt Direct Metal Laser Sintering genoemd.

Video waarin geprint wordt met metaal d.m.v. DMLS

Fused Deposition Modeling – FDM

Fused Deposition Modeling maakt gebruik van thermoplastisch filament. Een plastic draad die bij verhitting zacht wordt. Het draad wordt in een printkop verwarmd en een spuitkop legt met het vloeibare materiaal het eerste 2D patroon neer. Het bouwplatform zakt een laagdikte en het proces herhaalt zich. Ook bij FDM is doorgaans support materiaal nodig ter ondersteuning. FDM wordt momenteel veel toegepast in de 3D printers voor thuis gebruik, meer hierover de volgende keer.

Voorbeeld Fused Deposition Modeling – FDM

3D printing – 3DP

Bij 3DP spreidt een roller een laag poeder over een bouwplatform. Een printkop deponeert selectief een bindvloeistof om zo het eerste 2D patroon uit te harden. Het model kan in full color geprint worden door de kleur van de bindvloeistof te variëren. Z Corp werkt met gipsachtige materialen, waardoor de sterkte van de modellen nog weleens te wensen overlaat. De techniek wordt ook toegepast in metaal. Hier wordt het model na het printen geïmpregneerd met het bouwmateriaal. Ook wordt deze technologie sinds kort toegepast om keramiek te 3D printen. Na het verlijmen wordt het model geglazuurd en afgebakken.

Voorbeeld 3DP

Voorbeeld van 3DP met metaal

Polyjet

De meest recente 3D print technologie is ontwikkeld door een Israëlische uitvinder. Hij is – hoe kan het ook anders – begonnen vanuit zijn garage en heeft in 1999 de Polyjet technologie gepatenteerd. Polyjet gebruikt een printkop met meerdere spuitstukken. De spuitstukken kunnen – tegelijkertijd – verschillende vloeibare materialen deponeren in lagen van 16 micron. In de printkop zit ook een UV licht. Dit UV licht hardt tijdens het neerleggen van de laag, het materiaal direct uit. Uniek aan de technologie is dat meerdere materialen – bijvoorbeeld flexibel en transparant – in een model kunnen worden geprint. Ook support materiaal kan worden meegeprint.

Voorbeeld van Polyjet

Dit waren de meest gebruikelijke technologieën van 3D printen. Uitzonderingen en andere vormen van 3D printen worden later in de reeks behandeld. Elk van deze technologiën heeft zijn voor en nadelen. Meer hierover de volgende keer, wanneer we kijken we naar de machine zelf; de 3D printer. Tot de volgende keer!

MADE IN SPACE teamleden zwaaien naar de camera nadat ze verschillende 3D printers hebben getest in een ruimte zonder zwaartekracht

Reageer op artikel:
De belofte van 3D printen deel 4: De Techniek (2/2)
Sluiten