Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 11 dec 2012

De belofte van 3D printen deel 6: De prosumer machine

3D printen is een van de meest innovatieve technologieën van dit moment. Je hoort en ziet er tegenwoordig veel over in de media. Maar wat is 3D printen nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Hans van Toor, mede-oprichter van 3Delft en Tailormadecreation.com, vertelt jullie in een aantal weken over de belofte van 3D printen. Iedere week zullen er aan de hand van diverse thema’s verschillende technieken en materialen wat betreft 3D printen worden toegelicht. Deze week: Deel 2 van de 3D printer.

Mocht je de introductie, de historie de technologie en deel 1 van de machine gemist hebben lees dan hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5 van de rubriek ‘De belofte van 3D printen’.

De FORM 1

De Machine deel 2 – Prosumers

Eind September lanceerde FORM 1 een desktop 3D printer op het crowdfunding-platform Kickstarter. Binnen een dag was het project gefinancierd en inmiddels heeft het project 3000% van de gevraagde investering opgehaald. Eerder haalde een vergelijkbare 3D printer – de B9 Creator – al 1000% funding op. Dit is kenmerkend voor de recente vlucht die 3D printen genomen heeft. Met het aflopen van een aantal patenten liggen er mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. Door open-source communities – waarin informatie vrij wordt gedeeld – en met een toename in de kracht en toegankelijkheid van computers is de 3D printer nu ook beschikbaar voor consumenten. Een nieuwe generatie 3D printers – waaronder de FORM 1 – richt zich op de markt tussen consument en professionele gebruiker: de prosumer.

De prosumer is zowel de thuis als zakelijke gebruiker die niet afhankelijk is van de 3D printer. Wel stelt hij hogere eisen aan de machine en is de prosumer technisch onderlegd. Vaak wordt de printer ondersteunend of simpelweg als hobby gebruikt. In deze markt concurreren de technieken Stereolithografie [SLA] en Fused Deposition Modeling [FDM] met elkaar. Een prosumer printer kost tussen de twee- en tienduizend euro en wordt geassembleerd geleverd.

De B9 Creator

Stereolithografie

Het printmateriaal bij SLA is gevoelig voor UV-licht en de kwaliteit van het geprinte object neemt daarmee na verloop van tijd af. Doordat het hars is afgestemd op de printer zit je vaak vast aan de cartridge van de producent en de bijbehorende prijs. Dit in tegenstelling tot veel FDM printers. Wel kan SLA met relatief goedkope printers in hoge resolutie modellen printen.

De FORM 1 is met een bouwvolume van 12x12x16 cm en een laagdikte van 25 micron een goede belofte in de wereld van 3D print. De Form1 moet uiteindelijk €2500,- gaan kosten. De Form1 maakt gebruik van een standaard BluRay laser om het UV uit te harden. Hierdoor kan de Formlab relatief goedkoop worden aangeboden. Een andere vorm van Stereolithografie die veel wordt toegepast is Digital Light Processing. Deze techniek maakt gebruik van de gelijknamige DLP-projector van Texas Instruments. Waar stereolithografie doorgaans één of meerdere lasers gebruikt voor uitharding van het materiaal, belicht DLP in een keer een hele laag. Dit versnelt en versimpelt het proces. Een aantal cijfers ter vergelijking van de verschillende SLA printers in deze markt.

De Projet 3D printer

De goedkoopste DLP printer van 3D Systems is de Projet 1000. Deze printer heeft een groter bouwvolume – 17x17x20 cm – maar met een laagdikte van 100 micron een lagere resolutie. Ook kost deze printer €8000,- en het printmateriaal met €200,- per liter bijna het dubbele. In 2009 bracht 3D Systems de desktop printer VFlash op de markt. Met een cartridge-prijs van bijna €400,- was printen met de VFlash erg kostbaar. De VFlash is inmiddels door 3D Systems van de markt gehaald.

VFlash 3D printer:

Een andere vorm van Stereolithografie maakt gebruik van LED-licht voor de uitharding van het hars. Onder andere de Pico van Freeform – à €5000,- en de Envisiontec – à €10000,- maken gebruik van deze technologie. Kenmerkend is dat beide met 3x4x10 cm een relatief klein bouwvolume hebben, maar met 1 micron laagdikte een hoge resolutie. Deze printers worden dan ook gebruikt voor o.a. de sieraden en de medische markt.

Envisiontec 3D printer:

Fused Deposition Modeling

Voor Fused Deposition Modeling de prosumermarkt kijken we naar de Replicator 2 van Makerbot en de Mojo van marktleider Stratasys. Waar Stratasys aan de voet stond van Fused Depostion Modeling is Makerbot relatief nieuw in deze markt. Desondanks heeft Makerbot sinds haar entree in 2009 meer dan 20% marktaandeel weten te veroveren. De Replicator 2 werd eerder dit jaar aangekondigd en heeft een indrukwekkend bouwplatform – 28,5×15,3×15,3cm. Met een laagdikte van 100 micron en een kostprijs van €1600,- valt de machine net in het prosumersegment. Een groot voordeel is dat de machine gebruikt maakt van standaard 1,75mm filament waardoor je vrij kan kiezen waar je het materiaal haalt. De prijs van een kilo bouwmateriaal ligt dan ook onder de €40,-. De Mojo van Stratasys richt zich op het hogere segment met een aanschafprijs van €7500,-. Ook is de machine te leasen voor €140,- per maand. De laagdikte is 178 micron en het bouwvolume is vrij klein met 12,7 x 12,7 x 12,7cm. Ook zit je bij deze machine vast aan de cartridge van Stratasys die omgerekend €220,- per kilo kost.

De Replicator 2

De Mojo

Crowdfunding, open source development en vrije toegang tot printercartridges: de manier waarop de 3D printmarkt zich ontwikkelt, boezemt de gevestigde orde angst in. 3D printer gigant 3D Systems heeft FORM 1 inmiddels aangeklaagd wegens patentbreuk. Een aantal verlopen patenten waren aanleiding voor MIT-studenten om deze 3D printer te ontwikkelen. 3D Systems heeft echter nog een patent lopen, en beweert dat hier inbreuk op is gemaakt. Een toonaangevende clash tussen de gevestigde orde en de nieuwe ontwikkelaars in de markt waar beide partijen elkaar ontmoeten.

Het lijkt erop dat de kleine jongens de markt die zij hebben gecreëerd zullen behouden. Benieuwd naar de mogelijkheden van professionele printers? Lees de volgende aflevering waarin zal waarin deze worden uitgelicht.

Een voorproefje van de Objet1000, een professionele 3D printer

Reageer op artikel:
De belofte van 3D printen deel 6: De prosumer machine
Sluiten