Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 1 mrt 2013

De belofte van 3D-printen; in perspectief (deel 10)

Mocht je de vorige delen van ‘De belofte van 3D-printen’ gemist hebben, lees dan hier de vorige edities.

Op 12 Februari hield President Obama zijn State of the Union. In zijn speech benoemt hij 3D-printen nog maar eens als de hoop van de Amerikanen. De hoop om fabricage weer terug te brengen naar de VS. Maar belangrijker is wellicht het citaat van Kennedy waarmee hij opent; “the Consitution makes us not rivals for power but partners for progress.” Nu heeft de Amerikaanse grondwet dit kenmerk niet inherent in zich, maar is dit een veel gehoorde trend van de 21e eeuw. Vooruitgang niet door competitie, maar door cooperatie. Een Industriële Revolutie met 3D-printen als stoommachine en de crowd als fabrieksarbeider.

In deze laatste rubriek blikken we terug op de reeks De belofte van 3D-printen. Waar staat de technologie? Wat maakt 3D-printen revolutionair? En wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten?

Gartner Hype Cycle of emerging technologies 2012:

De 3Dprint zeepbel

3D-printen staat in 2012 op de piek van inflatie volgens Gartner’s Hype Cycle. Vanaf hier gaat het bergafwaarts de trog der desillusie in. 3D-printen is inderdaad kostbaar in vergelijking met veel andere technieken. Wanneer er meer dan tien stuks van hetzelfde model worden geproduceerd, wegen de voordelen van 3D-printen vaak niet meer op tegen de nadelen. Bij huis, tuin en keuken printers laat de kwaliteit te wensen over, en de FDM technologie is minder geschikt voor de unieke vormvrijheden. Om een professionele SLS-machine efficient te laten draaien is een goed gevulde tray in de printer vereist. Dit is vaak passen en meten, vertraagd het proces en een volle tray moet lange tijd afkoelen na het printen. Voor metaalprinters zijn slechts weinig bouwmaterialen beschikbaar, en ook hier is (post)processing nog steeds een ontdekkingstocht. Het maken van een CAD model is vaak arbeidsintensief, waardoor het pas rendabel wordt bij grotere oplages. Hetgeen weer tegenstrijdig is met de eigenschap om in kleine oplages juist rendabeler te zijn. Genoeg ingrediënten om de bel te laten barsten zou je zeggen.

Mislukte prints uit een FDM printer:

De democratisering van productie

De grootste kracht van 3D-printen is dat het jou en mij in staat stelt om betrokken te zijn bij het gehele proces, van R&D tot aan het eindproduct. Een cooperatieve crowd, in de vorm van open source hardware, communities en crowd-funding. Een kleine fabriek in jouw eigen schuur, en zwaarder geschut is slechts een muisklik verwijderd. Zo biedt startup MakeXYZ mensen in de VS een platform voor het delen van jouw printer – consumer of professioneel. Een stap dichterbij decentrale fabricage.

3D-print startups geven nieuwe invulling aan intellectueel eigendom, met als vruchtbaar voorbeeld de RepRap, en menig 3D-printer project op Kickstarter werd ruimschoots gefinancierd. Platforms als Thingiverse en Grabcad bieden kant en klare CAD-modellen voor de printer aan. Instructables – een website met handleidingen voor allerlei doe-het-zelf projecten – legt uit hoe jij jouw inkjet printer om bouwt in een bio-printer.

De DIY bio printer van Biocurious:

De democratisering van productie:

Chris Anderson – voormalig hoofdredacteur van Wired – predikt in zijn boek Makers (een aanrader!) de kracht van deze communties in samenwerking met digitale fabricagetechnieken als 3D-printen. De defensie denktank van de VS – DARPA – realiseert dit potentieel en is recent het DARPA FANG project gestart. Een tank ontwikkeld door middel van openbare ontwerpwedstrijden speciaal gericht op digitale fabricage technieken. In plaats van jaren, maanden ontwikkeltijd. In plaats van miljarden, miljoenen ontwikkelkosten. Bill Joy – mede oprichter van Sun Microsystems – vatte het samen in Joy’s Law; “Ongeacht wie je bent, het meerendeel van de slimste mensen werkt voor iemand anders.”

Het DARPA FANG project:

Trends en toekomst:

Voormalig CTO van Microsoft Nathan Myhrvold heeft een uitgebreid patent verkregen op Digital Right Management van 3D-printen. Hij verdient zijn geld aan het verkrijgen van patenten, om vervolgens overtreders aan te klagen. Zijn doel is om elke 3D-printer eerst te laten verifiëren of het model wel rechtsgeldig geprint mag worden. Copyright is een ingewikkeld rechtsveld en de oplossing voor de 3D-printwereld lijkt nog niet gevonden. Dit zou een handrem zijn voor de revolutie, en hopelijk blijft dit achterwege. Toch is het een wezenlijk probleem. Mag er bijvoorbeeld een pistool geprint worden thuis? En hoe ga je om met de steeds geavanceerdere 3D-scan technieken. In de nabije toekomst richt je je smartphone op een object, scant het object en het CAD bestand is klaar voor de 3D-printer.

3D-geprinte ‘lower receiver’ van Defense Distributed:

3D-scan app voor de Iphone:

De 3D-print industrie is hard op zoek naar nieuwe business modellen. Afgezien van een aantal niche markten, is mainstream adoptie voorlopig uitgebleven. De eerste geluiden uit de industrie dat de echte winst achterblijft komen dan ook op. Een 3D-printer tracht een universele maker te zijn en dit veelbelovende doel remt concrete vooruitgang momenteel. Nu meer markten de potentie van 3D-printen inzien, zullen de 3D-printers gerichter op functie kunnen worden gebouwd. Zo komen er meerdere materialen printers, en printers waarbij electronica geintegreerd is in het product. Nieuwe ontwerpapplicatie’s zullen niet-ontwerpers in staat stellen 3D-printers te gaan gebruiken. En initiatieven als MakeXYZ, en platforms als Shapeways reikt iedereen de benodigde fabricage middelen aan. Grote bedrijven zullen zich realiseren dat digitale fabricage technieken hen in staat stelt de volledige productielijn in huis te brengen, om zo controle te houden over het volledige proces. Omdat elke product digitaal gefabriceerd wordt, is het uniek maken van elk product niet extra kostbaar.

Thinker Thing – Real Objects from thought:

Afsluiting

Jason Pontin –hoofdredacteur van MITs technology review – betoogt in het meeste recente nummer dat disruptive innovations een blijvende trend zijn. De massa heeft een platform gekregen, en bedrijven als Google maken evenveel winst als Frankrijk jaarlijks aan haar defensiebudget uitgeeft. Wanneer Google besluit Google Glass te lanceren krijgt Augmented Reality – nu in het trog der desillusie – een katalystisch handvat. In 2013 heeft men de hoop gevestigd, de killer app van 3D-printen te vinden. Nu ook de massa deze macht heeft is de richting van de revolutie niet te voorspellen. 3D-printen alleen zal deze revolutie niet teweeg brengen. Maar alle digitale fabricagetechnieken in de handen van de crowd hebben deze potentie wel. De toekomst is maakbaar, en ligt binnen jouw handbereik.

Over de contributor

3D-printen is een van de meest innovatieve technologieën van dit moment. Je hoort en ziet er tegenwoordig veel over in de media. Maar wat is 3D-printen nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Hans van Toor, mede-oprichter van 3Delft en Tailormadecreation.com, vertelt jullie in een aantal weken over de belofte van 3D-printen. Iedere week zullen er aan de hand van diverse thema’s verschillende technieken en materialen wat betreft 3D-printen worden toegelicht. Deze week: Het laatste deel van de professionele machine, 3D-printers voor metalen.
 
Reageer op artikel:
De belofte van 3D-printen; in perspectief (deel 10)
Sluiten