De Bitcoin halving: betekenis en Nederlandse koersvoorspelling
Met de geplande datum van 12 mei komt de Bitcoin halving langzaam maar zeker dichterbij. Wij zetten in aanloop naar de halving op een rij wat dit betekent. Ook kijken we naar de koersverwachting van een bekende Nederlandse analist. Hij voorspelt het moment waarop Bitcoin een ongelofelijke top zal bereiken.
Dat de Bitcoin halving wellicht de grootste gebeurtenis in crypto van het jaar zal worden is inmiddels duidelijk. Wij zetten op een rij wat de Bitcoin halving betekent. Ook bekijken we de analyses van een Nederlandse analist die recordkoersen voorspelt. Bovendien schat hij in wanneer we die topkoers kunnen verwachten.
Wat is de Bitcoin halving?
Voor de mining van Bitcoins krijgen miners een beloning. Deze beloning bedraagt momenteel 12,5 Bitcoin per blok op de blockchain. Om de schaarste op te drijven en daarmee de koers positief te stimuleren heeft Satoshi Nakamoto in de white paper een slim plan bedacht, de halving. Met de halving, die iedere 210.000 blokken (grofweg iedere 4 jaar) plaatsvindt wordt de beloning voor het minen gehalveerd. Zijn gedachte is dat de munt daarmee schaarser wordt. De koersstijging die dit veroorzaakt moet het verlies in aantal munten opvangen. Op, naar verwachting, 12 mei is de derde cyclus compleet. De mining reward daalt dan van 12,5 naar 6,25 BTC per gemined blok. Uiteindelijk zal de laatste Bitcoin rond het jaar 2140 worden gemined. Wat er daarna gebeurt lees je in deze bijdrage.
Heeft de BTC-halving betekenis?
De vraag is natuurlijk wat deze halving betekent. De twee eerdere halvings leidden tot prijsstijgingen, maar sceptici vragen zich af in hoeverre het verband met de halving een vals verband was. Zo stond de munt bij de twee eerdere halvings al in een positieve flow. De eerste keer omdat BTC de weg naar de serieuzere belegger. De tweede koerssprong kwam volgens hen doordat veel mensen met BTC nieuwe cryptomunten kochten. Deze piek viel dan ook gelijk viel met de ICO-hype.
Daar tegenover staat dat schaarste zeker een prijscomponent is en dat miners hun kosten moeten terugverdienen. Zo zijn er voor na de halving zwaardere computers nodig. De kosten van het minen bedragen, afhankelijk van de kostprijs voor zaken als energie en huur van de locatie, tussen $ 3.500,- en $ 6.500,-. Daarmee is het belangrijk dat de koers positief beweegt. Door een gebrek aan historie moeten we dus op basis van de twee eerdere halvings en toenemende schaarste een koersverwachting maken.
Nederlandse analist ‘Plan’ B berekent topkoers Bitcoin na de halving
‘Plan B’ is een Nederlandse analist die steeds meer reputatie ontwikkeld door zijn goede analyses. Hij heeft op basis van het ‘stock to flow’ model een berekening gemaakt van de ontwikkeling van de koers van de Bitcoin na de halving. Aan de hand van 4 factoren berekent hij de verhouding van de voorraad Bitcoin tot de hoeveelheid Bitcoin in de markt. Door de halving gaat deze curve sterk stijgen. De Bitcoin volgt de lijn tot nu toe.
Wanneer de Bitcoin-prijs inderdaad stijgt door de halving en er geen of beperkt vals verband blijkt te zijn zal de Bitcoin dit model volgen. Hoe de groeicurve van de Bitcoin-koers en dan uitziet heeft hij in 2019 al in een uitgebreide bijdrage inzichtelijk gemaakt. Hij verwacht op basis van de gebeurtenissen een topkoers van $ 288.000,- in 2024. Toegegeven, het is niet de 10 miljoen dollar die andere analisten voorzien, maar het voorziene rendement is desalniettemin haast onweerstaanbaar aanlokkelijk.
Actualisatie model leidt tot bevestiging
Inmiddels heeft een andere analist, Philip Swift, de berekeningen van ‘Plan B’ geactualiseerd en gecontroleerd. Hij stelt dat het verhaal van ‘Plan B’ nog steeds steek houdt. Het resultaat is een sterke groeicurve voor de koers na de halving.
1/ Bitcoin Stock-to-Flow – Zoomed in!
You can see just how close Stock-to-Flow and price are right now…14 days before the halving.
Very soon the Stock-to-Flow line will start aggressively turning up.
Will $BTC price go with it? ? pic.twitter.com/aL08ANzdpG
— Philip Swift (@PositiveCrypto) April 27, 2020
Zoals altijd is ‘garantie tot de voordeur’ van toepassing. Er zijn namelijk ook voldoende tegenstanders van dit model te vinden. Eens te meer geldt dus dat je je eigen onderzoek moet doen. Ook bevelen we nog steeds een eigen strategie aan om te bepalen of, hoe en wanneer je in Bitcoin wilt investeren.