Robert Kroes
Robert Kroes Tech 30 apr 2019

De Bitcoin heeft de bodem bereikt, toch?!?

De koers van de Bitcoin is dagelijks onderwerp van speculatie. Een veelgehoorde vraag daarbij is of de Bitcoin de bodem al gezien heeft. Hiermee bedoelt men of de Bitcoin een natuurlijk dieptepunt heeft. Steeds meer influencers en deskundigen hebben het idee dat dit inderdaad het geval is. Nu de koersen in een impasse raken en er wellicht een sterke daling wacht is die vraag een belangrijke. Daarom zetten we in dit artikel op een rij waarom de koers van de Bitcoin de bodem gezien zou hebben.

Wat bedoelt men met de bodem van de Bitcoin?

Wanneer je belegt in aandelen, goud of valuta is er meestal een objectieve bodem vast te stellen. De vaste bodem biedt zekerheid voor de belegger. Naast zekerheid plaatst een bodemwaarde de koers in perspectief. Wanneer deze dicht bij de bodem beweegt lijkt een koersstijging immers waarschijnlijk. Doordat de Bitcoin een puur virtuele munt is, is er geen intrinsieke waarde. De vraag is dan ook of er een absoluut dieptepunt vastgesteld kan worden. Investeerders dachten lang dat deze bodem bepaald zou worden door de kostprijs van het minen van een Bitcoin. Inmiddels heeft de markt hun ongelijk bewezen. De vraag is nu of er een absoluut minimum is waar de Bitcoin niet onder kan gaan of dat deze theoretisch naar 0 afgewaardeerd kan worden. Steeds meer influencers geloven dat die laatste optie alleen nog theoretisch bestaat. Zowel de technische als de fundamentele analyse indiceren dit.

Fundamentele analyse Bitcoin bodem

De fundamentele analyse ziet er rooskleurig uit. Zo treden institutionele beleggers toe. Daarbij zien we dat ook massa-adoptie steeds verder groeit. Zo zien we steeds meer integratie met smartphones. Wanneer je de data over gebruik cijfermatig analyseert zie je ook hier een toenemende tendens. Toenemend gebruik betekent schaarste en schaarste betekent een prijsstijging. Wanneer er, zoals in het geval van de Bitcoin, weinig intrinsieke waarde is kan de minimale gebruikersdatabase een goede waarde-indicatie zijn. De Woobull-index is een van de belangrijkste parameters. Deze ziet er goed uit. (tekst loopt door na de grafiek).

Technische analyse Bitcoin bodem

De technische argumenten voor een bodem in de Bitcoin-koers ligt vooral in de historische analyse. De dagkoersen over de afgelopen periode vormen namelijk een opvallende gelijkenis met het verloop van de dagkoersen in de periode 2014-2016. Met name drie indicatoren (een indrukwekkend rood kaarsdiagram, een mislukte bear-rally bij laag volume en snelle breakout uit de weerstandsniveaus met nieuwe records) doen analisten geloven dat de bodem van de Bitcoin echt gezien is. Onder hen niet de minsten. Zo trekken onder andere Jesse Powell van cryptobeurs Kraken, Arjun Balaji, Mike Novogratz, Erik Voorhees, Anthony Pompliano Travis Kling en Murad Mahmudov vergelijkbare conclusies.

Wat staat de Bitcoin nu te wachten?

Op basis van de technische analyse en fundamentele analyse lijken zowel het verleden als de toekomst te bevestigen dat de Bitcoin bodem gezien is. Zoals vaak gelezen zou een koersexplosie met nieuwe records het logisch gevolg zijn. Hier tegenover staat dat deze aannames op basis van financiële overwegingen zijn gedaan terwijl de praktijk laat zien dat de koersbewegingen niet altijd een financieel voorspelbare tendens kennen. Daarbij zijn de marktomstandigheden nu beduidend anders dan die in 2014-2016. Het blijft dus zaak om goed de live koersen en het laatste nieuws te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
De Bitcoin heeft de bodem bereikt, toch?!?
Sluiten