Robert Kroes
Robert Kroes Tech 28 sep 2020

De Bitcoin in de komende week (40): 150 miljoen redenen voor zorg?

Zoals we inmiddels elke maandag doen kijken we vooruit naar de verwachtingen voor de Bitcoin (BTC) in de komende week. Tot slot bekijken we welke invloed de geschetste ontwikkelingen hebben op het koersverloop.

Voordat we de verwachtingen voor de Bitcoin in de komende week bespreken bekijken we eerst de actuele situatie.

Hoe begint de Bitcoin aan deze week?

We zagen vorige week dat vrijdag dé dag zou worden voor de Bitcoin. Nog voor het massaal vervallen van opties reageerden de beurzen. Met opvallend positief sentiment wisten zij de expiraties achter zich te laten. De positieve lijn zet vandaag door. Bij het sluiten van de Europese markten zien we dat de BTC een winst noteert van 2,22 %. Hiermee bereikt de grootste cryptomunt op het moment van schrijven (17.454 uur) een koers van EUR 9.357,87 (in USD 10.914,22). We kunnen de komende week dus met optimistisch gevoel bekijken.

Luistert de Bitcoin naar Trump en Biden?

Morgen (dinsdag) staat het eerste verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Joe Biden op het programma. De ogen van de wereld zijn gericht op deze twee raspolitici. Ook beleggers hopen uit het debat een voorproefje te halen van wat hen te wachten staat als hun (minst) favoriete kandidaat wint. Ook deze keer wordt er flink met modder gegooid. Aangezien de Bitcoin in het algemeen goed reageert op politieke onrust zou een explosief debat ook wel eens tot een explosief koersbeeld kunnen leiden.

Ontstaat er een natuurlijke bodem?

Nu is er met september geen gouden maand voor de Bitcoin voorbij gegaan. Toch valt er wel iets te vieren. De BTC blijft namelijk boven de $ 10.000,- en doet dat vandaag al 64 dagen op een rij, de langste periode ook. Hoewel dit natuurlijk vertrouwen geeft aan beleggers is er een máár en die is gelegen in het CME-koersgat op $ 9.600,- dat nog steeds open staat. Is dit een van de zeldzame keren dat een koersgat niet gevuld zal worden of kunnen we nog een forse set-back verwachten? Mijn inschatting is dat de markt nog niet zeker genoeg is om een ‘natuurlijke bodem’ van $ 10.000,- te accepteren. Hiermee ligt er dus volgens mij nog geen bodem in de BTC-koers en dat is niet per definitie positief. Ik verwacht niet dat we hier echter deze week een concrete beweging door zien.

Fundamentele cijfers van Bitcoin blijven sterk

Als we naar de hash rate (kort gezegd interesse van miners) en moeilijkheidsgraad van verificatie op de Blockchain kijken zien we dat de miners nog steeds positief zijn over de BTC. De hash rate stijgt weer en komt in de buurt van het record van ruim 143, dat we begin september zagen. Ook de moeilijkheidsgraad wordt (naar verwachting) in de nacht van zaterdag op zondag aangepast en verhoogd. In het verleden bewoog de koers meestal mee met de verhoging. Of de prijsstijging net als de verhoging 5,17% zal bedragen is nog te bezien, maar ook dit signaal is positief volgens veel analisten.

Gooit de KuCoin-hack roet in het eten?

Al met al zien we dus een flink aantal positieve signalen voor de week. Toch is er één ontwikkeling die roet in het eten kan gooien en dat is de nasleep van de KuCoin hack. Op 26 september is de Hong-Kong cryptobeurs KuCoin gehackt en daar is een enorme som cryptogeld buitgemaakt. Volgens schattingen liefst $ 150 miljoen. In eerste instantie leek de hack geen gevolgen te hebben voor de koers van de Bitcoin en wisten andere beurzen een deel van de fondsen op tijd te blokkeren. Inmiddels noteert men toch bewegingen in de gestolen fondsen. Deze bewegingen duiden erop dat de (vooralsnog onbekende) daders proberen de buit zo snel mogelijk op de markt te dumpen en dat kan een prijsdruk tot gevolg hebben.

Wat kunnen we de komende week van de Bitcoin verwachten?

Waar we de vorige week en eerdere weken duidelijk een dag aan konden wijzen die het meeste invloed had is dat deze week anders. De tendens is positief en zoals je eerder vandaag kon lezen leidt dit tot positiviteit bij analisten. Voor mijn gevoel zijn vooral de dinsdag (het debat tussen Trump en Biden) en woensdag (de hoogte van de maandafsluiting van de Bitcoin) van belang. Het verhogen van de moeilijkheidsgraad kan naar mijn idee wel als groeiversneller werken maar de verhoging is volgens mij niet zodanig dat hij een eventuele terugval als gevolg van een sell-off van de KuCoin-buit kan opvangen of omkeren. Overigens heb ik persoonlijk niet het gevoel dat die sell-off er komt. De cryptobeurzen zijn erg alert. Uiteraard is het zoals altijd noodzakelijk om jouw eigen onderzoek te doen om te bezien óf en wanneer je beleggingstransacties in Bitcoin of andere beleggingsmiddelen overweegt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Deels geïnspireerd op dit artikel van Cointelegraph.

 

Reageer op artikel:
De Bitcoin in de komende week (40): 150 miljoen redenen voor zorg?
Sluiten