Daniel Koster
Daniel Koster 16 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

De eerste 3D-geprinte raketmotor revolutionaliseert de ruimtevaart

Één van de grootste voordelen van 3D-printen is de relatief goedkope kosten die ermee gemoeid gaan. Als we naar de ruimtevaart kijken dan wordt die juist weer getekend door de relatief hoge kosten. De Nieuw-Zeelandse start-up Rocket Lab heeft dan ook een raketmotor ontworpen die de gemiddelde lanceerkosten met 95 procent vermindert.

Rutherford motor

De vermindering van 95 procent van de lanceerkosten is te danken aan het twintig meter lange satelliet lanceerplatform Electron. Of eigenlijk, vooral aan de motor van de Electron. Dit is namelijk een Rutherford-motor. Met deze motor is het bedrijf gelukt om de benodigde brandstof drastisch te verminderen. Hierdoor verbruikt de motor ongeveer net zoveel brandstof als een vliegtuig zou doen die van Amsterdam naar Berlijn vliegt. Zonder het verhaal te ingewikkeld te maken kan dit toegeëigend worden aan een drastische verandering in de motor. Deze maakt gebruik van zogenaamde turbopompen. Waar deze in eerdere ontwerpen enkel op brandstof draaiden, worden ze aangedreven door elektrische motoren die gebruik maken van batterijen.

3D-printen

Dit is niet het enige speciale aan de Electron. Het is namelijk de eerste motor waarvoor 3D-printen wordt gebruikt voor het maken van alle primaire motorcomponenten. Al deze componenten worden uit titanium-materialen geprint met een techniek dat electron beam melting heet. Hierdoor kunnen de componenten binnen drie dagen worden geprint! Dit duurt normaliter maanden. Wil je zien hoe de motor werkt, check dan de video hieronder.

Het voordeel

De Electron-raket wordt met tien Rutherfords aangedreven. De kosten voor zo’n raket en het lanceren ervan bedragen ongeveer 4,6 miljoen euro. Dit was eerder 211 miljoen euro, een wezenlijk verschil dus. Doordat de kosten zo laag zijn en de tijd om de raketten te bouwen slechts drie dagen is, is het de moeite doch kosten niet waard om de raketten te hergebruiken. Voor elke lancering wordt dus een nieuwe Electron gebouwd.

2016

De plannen rondom de Electron zijn goed ontvangen. Om deze reden zullen de eerste vluchten van de raket in 2016 gaan aanvangen. Weer een tevreden klant als het om 3D-printen gaat, wat is het toch een baanbrekende uitvinding!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De eerste 3D-geprinte raketmotor revolutionaliseert de ruimtevaart
Sluiten