Dit is de eerste baan van rijke beroemdheden uit de Tech-wereld

Ook de beroemde personen uit de tech-wereld zijn ooit begonnen met werken. En uiteraard zijn zij niet gelijk begonnen als CEO, oprichter of voorzitter. Ze hebben vaak net als anderen doodnormale banen gehad, zoals krantenbezorger of professor van Stanford. Oké, die laatste is misschien niet normaal. Wij hebben gekeken welke eerste baan deze tien grote namen uit de tech-wereld hebben gehad. Het opvallende is dat de meesten nog steeds bezig zijn met hun passie of hun bekwaamheid die ze ontdekten bij hun eerste baan.

Marissa Mayer, CEO van Yahoo

Aan de eerste baan van Marissa Mayer kun je zien dat leiderschap in haar bloed zit. Marisa gaf colleges op Stanford voordat zij naar Google ging. Haar lessen gingen over computer wetenschap en dan specifiek over symbolische systemen. In die tijd volgde ze zelf ook nog colleges. Haar docent Eric Roberts vertelde aan Business Insider dat zij ongelooflijk goed les kon geven en dat deze lessen erg effectief waren. Toen zij afstudeerde was Marissa één van de eerste medewerkers bij Google.

 

Jony Ive, senior vice president ontwerp Apple

Jony was al ontwerper voordat hij bij Apple kwam. Hij maakte verschillende ontwerpen voor Tangerine. Jony werd deze baan langzamerhand zat, maar de druppel die de emmer deed overlopen kwam toen hij voor een client een toilet moest ontwerpen. Dit deed Jony trouw, maar het ontwerp wat hij leverde werd ontvangen met veel kritiek. Het toilet zou te duur zijn om te bouwen. Dit was voor Jony de aanleiding om te vertrekken en in 1992 kwam hij voor Apple werken.

 

Sergey Brin, medeoprichter van Google

Sergey Brin was niet altijd de medeoprichter van één van de grootste tech-giganten van dit moment. Hiervoor verdiende hij zijn brood bij Wolfram Research als codeur zoals je kunt zien op een oude versie van zijn curriculum vitae.

 

Tim Cook, CEO Apple

Het succesverhaal van Tim Cook begint als krantenjongen in zijn woonplaats in Alabama. Voordat hij in de tech-wereld terechtkwam was hij ook werkzaam in een papierfabriek en een aluminiumfabriek. Dit vertelde hij zelf op het Goldman Sachs Technology and Internet Conference in 2012. Voordat hij uiteindelijk bij Apple terecht kwam heeft Tim nog twaalf jaar voor IBM gewerkt.

 

Jeff Bezos, CEO Amazon

Naast zijn bijbaan bij McDonalds is Jeff samen met zijn vriendin een zomerkamp begonnen voor kinderen. Het kamp werd het ‘DREAM Institute’ genoemd en ouders konden hun kinderen inschrijven voor zeshonderd dollar. Helaas heeft het kamp in totaal maar zes kinderen op bezoek gehad. Het is misschien geen succesverhaal, maar het bewijst wel dat Jeff ook op jonge leeftijd al een ondernemer was. Nadat hij zijn opleiding computer wetenschap aan Princeton had afgerond is hij voor Fitel gaan werken.

 

Bill Gates, Oprichter Microsoft

Wat heb je nou aan een Harvard diploma als je toch Microsoft gaat oprichten. Dat dacht Bill Gates waarschijnlijk toen hij stopte met zijn opleiding. Maar tijdens één van zijn laatste jaren aan deze universiteit verdiende hij bij als computer programmeur voor TRW.

 

Sheryl Sandberg, COO Facebook

Tijdens haar studie op Harvard was Sheryl mentor en proefschrift adviseur. Toen ze was afgestudeerd is ze in 1991 voor de World Bank gaan werken. Daarna is ze gaan reizen door India waar ze heeft geholpen bij de bestrijding van lepra. Toen ze weer terug was is Sheryl gaan werken voor de Treasury afdeling van het Witte Huis tijdens de regeerperiode van Clinton.

 

Jeff Weiner, CEO LinkedIn

Jeff ging bij Warner Bros werken twee jaar nadat hij afstudeerde in 1994. Hij moest toen een rapport schrijven en dat trok daarmee de aandacht van zijn meerderen. Zijn voorstel was om de online aanwezigheid van het bedrijf te vergroten. Hij had toen nog een simpele positie binnen het bedrijf, maar werd al snel vice president van Warner Bros. Als je Jeff Weiner nu opzoekt op LinkedIn zul je deze positie nog steeds tegenkomen op zijn profiel.

 

Steve Ballmer, oud-CEO Microsoft

Steve Ballmer’s eerste baan was voor Proctor & Gamble nadat hij was afgestudeerd van Harvard. Hij moest daar helpen bij de verkoop van de Coldsnap Freezer Desert Maker. Daarna heeft-ie hetzelfde gedaan voor de Moist an Easy Snack Cake. Dit zijn natuurlijk niet zijn grootste successen, maar je kon al zien dat hij een topverkoper was.

 

Eric Schmidt, uitvoerend voorzitter Google

Eric Schmidt’s eerste baan na zijn stage bij Bell Labs was voor Zilog. Dit bedrijf maakt chips. De oudere varianten van deze chips kun je nog vinden in de Nintendo Game Boy en de Sega Genesis. Ook heeft Eric gewerkt op hoge posities bij Sun Microsystems en Xerox voordat hij bij Google terecht kwam.

Reageer op artikel:
Dit is de eerste baan van rijke beroemdheden uit de Tech-wereld
Sluiten