Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Fotografie 25 okt 2017

De (eeuwige) discussie uitgelegd: waarom de fotograaf geen RAW-foto’s deelt

In de wereld van fotografie is al enige tijd discussie over een (gevoelig) onderwerp. Geef je de foto’s in het RAW-bestandstype (wat onbewerkte foto’s zijn die er zo uitzien als jij ze schiet via je camera) wel of niet aan je cliënten? Veel fotografen doen dit niet. Wij leggen je uit waarom zij dit niet doen om de discussie voor eens en altijd te beslechten.

Boze cliënten: waarom geen RAW?

Het is begrijpelijk dat je als cliënt zijnde alle foto’s wilt zien. Tijdens de fotoshoot heb je waarschijnlijk uren buiten gestaan in kledingstukken die je op een doodgewone werkdag nooit zou dragen. Wat de situatie ook is; je wilt die tweeduizend RAW-foto’s bemachtigen. Echter, de kans bestaat dat je fotograaf het daar niet mee eens is. Voor sommigen maakt het niets uit, maar voor de meeste fotografen is het weggeven van RAW-foto’s not done! Dit is niet omdat ze je willen onthouden van je mooiste herinneringen, maar omdat zij alleen maar hun beste werk willen delen. Neem het ze dus niet kwalijk en laat ons je vertellen waarom ze hun RAW-foto’s (liever) niet met je delen.

De redenen van ergernis

Om enigszins de beweegredenen van fotografen te begrijpen is het handig om de volgende argumenten te overwegen.

Het is een schets
Eén van de belangrijkste redenen om geen RAW-foto’s te geven is dat dit gelijk staat aan het weggeven van je schetsen. Een schrijver laat je ook het manuscript niet lezen voordat het boek wordt gedrukt. Je neemt het aan voor wat het is zodra het boek wordt gepubliceerd.

Iedereen kan jouw foto’s bewerken
Je moet je voorstellen dat je net een schets hebt weggeven waar je veel tijd in hebt gestoken. Vervolgens komt een willekeurig persoon die zelf aan de slag gaat met de foto’s die jij hebt geschoten. Afhankelijk van de situatie kunnen mensen vertellen dat het hun werk is, terwijl zij enkel Photoshop op de foto hebben losgelaten. Niet eerlijk dus!

RAW is niet het eindproduct
Veel cliënten worden ook niet blij wanneer ze een RAW-foto te zien krijgen. De reden dat deze foto’s het RAW-bestandstype kennen, heeft te maken met de bewerkingen die erna komen. De fotograaf maakt sommige foto’s opzettelijk donker zodat de bewerking gemakkelijker zal gaan.

Kwantiteit gaat niet uit boven kwaliteit
Een hele goede vraag om jezelf af te vragen is: wil ik tweeduizend mislukte, donkere foto’s of wil ik liever tweehonderd mooie, bewerkte foto’s waarin mijn ogen glinsteren van blijdschap?

Verkeerde impressie
Helaas komt het weleens voor dat de fotografen wordt afgerekend omdat (potentiële) klanten zijn RAW-foto’s hebben gezien. Natuurlijk is dit een vertekend beeld aangezien weinig RAW-foto’s fotoalbum waardig zijn. Hierdoor kunnen de fotografen (potentiële) klanten verliezen. Niet al te best dus.

Wij vinden dat een fotograaf geen RAW hoeft te leveren wanneer ‘ie dit niet wil en dat je dit als klant moet respecteren. Het kan tenslotte wel zijn reputatie schaden. In het ergste geval wordt de fotograaf aangewezen als iemand met slechte skills, terwijl iemand met de ervaring van een kleuter de foto’s heeft bewerkt. Wat denk jij? Moet de fotograaf alle RAW foto’s opgeven aan de cliënt of heeft-ie het recht nee te zeggen? Check ook deze gigantische Leica-camera, die van LEGO is gebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De (eeuwige) discussie uitgelegd: waarom de fotograaf geen RAW-foto’s deelt
Sluiten