Daniel Koster
Daniel Koster Tech 11 apr 2016

De encryptie van WhatsApp-berichten werkt enkel indien je ook deze zaken instelt

Aan het begin van april werd een nieuwe update door WhatsApp uitgerold. Deze update versleutelt automatisch al jouw berichtgeving op het sociale medium. Hoe? Dat wordt hier in Jip en Janneke taal uitgelegd. Goed nieuws, want volgens WhatsApp betekent dit dat het met encryptie onmogelijk is voor derden, zoals hackers, scammers, de overheid en bedrijven, om jouw gesprekken, foto’s, video’s en meer te checken. Dat is deels waar. Er zijn namelijk bepaalde zaken die je moet instellen om ervoor te zorgen dat je gegevens daadwerkelijk veilig zijn!

#1 Verwijder al je WhatsApp gesprekken (zo nu en dan)

Je kunt via Telegram instellen dat al je berichtgeving zich na een bepaalde tijd verwijdert. Dat is via WhatsApp niet mogelijk. Wanneer iemand echter jou telefoon weet te bemachtigen is de kans aanwezig dat ‘ie ‘m kan kraken (zoals de FBI heeft gedaan). Om die reden is het slim om eens in de zoveel tijd al je berichtgeving te verwijderen. Zodoende wordt die informatie niet buitgemaakt als je telefoon wordt gestolen. Ook scheelt dat flink wat opslag, en dat is altijd mooi meegenomen (check hier nog meer manieren om opslag op je telefoon te besparen). Hoe dat wissen werkt? Ga naar je WhatsApp-instellingen en open ‘Chats’. Hier vind je vervolgens de optie ‘Wis alle chats’. Klaar ben je!

#2 Sla je gesprekken niet op in de cloud

Iets dat velen doen is het opslaan van hun gesprekken in de cloud. Dat kan handig zijn, want zodoende gaan de foto’s en video’s die je via WhatsApp stuurt en ontvangt niet verloren mocht er iets met je telefoon gebeuren. Maar dit is ook risicovol. De overheid kan bedrijven namelijk dwingen informatie van de cloud met hen te delen. Staat dit echter niet aan, dan kunnen ze dwingen wat ze willen! Je kunt het maken van een reservekopie gelukkig gemakkelijk uitschakelen. Ga naar je instellingen op WhatsApp, open ‘Chats’, ga vervolgens naar ‘Reservekopie’ en schakel de ‘Automatische reservekopie’ uit!

#3 Diegene waar je mee communiceert moet dezelfde maatregelen treffen

Je denkt hier wellicht niet helemaal aan, maar het is wel van belang. Want diegene die zijn applicatie nog niet van een update heeft voorzien kan ervoor zorgen dat jouw informatie, foto’s en meer toch in handen van kwaadwillenden komen te liggen. Ditzelfde geldt voor mensen die hun gesprekken wél op de cloud opslaan. Het is dus vervelend, maar je kunt zoveel mogelijk maatregelen treffen, als de rest dat niet doet loop je nog steeds een risico. Deel deze tips dus met de mensen waar jij flink mee appt, dat kan je flink wat hoofdzorgen besparen!

#4 Zorg dat niemand meeleest wanneer je op je telefoon zit

Het laatste puntje is er ook eentje waarvan je denkt dat dat je nooit overkomt. Echter merken we dat we zonder het überhaupt door te hebben bijna automatisch meelezen op het scherm van een ander. Zelfs als dat een onbekende is die naast je in de bus zit. Je kunt op deze manier veel te weten komen over iemand binnen een korte tijd. Zijn wachtwoord, mensen waar diegene veel mee praat en meer. Wees dus een beetje op je hoede wanneer je je telefoon uit je zak vist en ontgrendelt. Voor je het weet ben je de dupe van een dief die je telefoon mét ontgrendelcode buit maakt!

De encryptie van je WhatsApp-berichten maximaal benutten

Na het uitvoeren van deze handelingen zorg jij er in ieder geval voor dat het een stuk lastiger wordt om mee te lezen met je WhatsApp-gesprekken. Zo benut je de encryptie van WhatsApp maximaal. Natuurlijk is het vervelend dat anderen dit ook moeten doen voor het optimale resultaat. Echter is elke stap die het moeilijker maakt privézaken van jou te bemachtigen een stap in de goede richting!

Reageer op artikel:
De encryptie van WhatsApp-berichten werkt enkel indien je ook deze zaken instelt
Sluiten