Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Culture 17 jul 2018

De fiets van de toekomst mist een traditionele ketting

De fiets heeft de laatste jaren heel wat veranderingen doorgemaakt. Zo zie je vandaag de dag steeds meer elektrische fietsen in het straatbeeld rondrijden en worden die steeds mooier, lichter en krachtiger. Maar wat gaat de volgende stap zijn? Als het aan CeramicSpeed ligt, betreft het een fiets zonder een traditionele ketting.

Fiets van de toekomst

CeramicSpeed heeft deze fiets onthuld tijdens de Eurobike, wat een jaarlijks evenement is dat in Duitsland wordt gehouden. Daar worden allemaal nieuwe snufjes en fietsen getoond. CeramicSpeed heeft voor zijn nieuwe fiets samengewerkt met de Universiteit van Colorado en samen hun DrivEn Systeem gemaakt. Je gebruikt de pedalen om ouderwets te trappen. Maar in plaats van dat je op die manier een ketting in beweging brengt, draai je nu een staaf die op het achterwiel gekoppeld zit aan een groot blad, die hij dan in beweging zet. De onderstaande video geeft je een beetje het idee van hoe het werkt.

Het voordeel van dit systeem ten op zichte van een ketting, is dat er minder wrijving ontstaat. Bij een standaard ketting zijn er naar verluid acht punten waar wrijving kan ontstaan, waardoor de ketting er uit kan schieten. Met deze fiets van de toekomst is dat aantal verlaagd naar twee punten, waardoor je dus effectiever kunt rondfietsen.

Fiets van de toekomst

Ook zorgt dit systeem er voor dat je met je gewone output veel meer kracht op de fiets kunt geven. Een wielrenner zou makkelijk 380 watts kunnen halen op deze fiets, wat het een zeer krachtige fiets maakt. Of je de fiets ooit in het peloton gaat zien, dat is natuurlijk nog de vraag. Maar voor de hobbyist kan het een zeer mooie fiets zijn om mee rond te fietsen.

Fiets van de toekomst

Wanneer deze fiets van de toekomst uitkomt, dat is nog niet bekend. Waarschijnlijk duurt het nog wel een paar jaar voordat men alle problemen er uit heeft gewerkt. Wil je meer lezen over fietsen? Bekijk dan ons overzicht.

Reageer op artikel:
De fiets van de toekomst mist een traditionele ketting
Sluiten