Daniel Koster
Daniel Koster Apple 13/07/2016

De grote winnaar van Pokémon Go is niet Nintendo, maar Apple

Damn, Pokémon Go is nog niet eens officieel in Nederland te downloaden, maar nu al een groot succes. Wij legden je eerder al uit waarom je deze game moest downloaden. En natuurlijk vertelden we je ook hoe je de game nu al kunt downloaden in Nederland zodat jij zo snel mogelijk een Pokémaster kunt worden. Maar nu lijken er twee onverwachte winnaars van Pokémon Go op te staan. En die winnaars zijn…Apple en Google?!

Toffe video, fantastische game, right?! Wij maken nog veel meer te gekke video’s. Abonneer je dan ook hieronder op ons YouTube-kanaal:

Een blik op de inkomsten van Google en Apple geworpen

We staan er niet zo snel bij stil dat Google (de ontwikkelaar van Android) en Apple (de ontwikkelaar van iOS) flink verdienen aan apps. Google en Apple innen namelijk zo’n dertig procent van de in-app aankopen die door spelers worden gedaan. Zoals je vast weet is Pokémon Go een gratis app. Zijn zijn voor het verdienen van geld dus afhankelijk van de in-app aankopen. Hoe ziet die verdeling er dan uit?

Business Insider heeft met behulp van een expert onderzocht hoe de verdeling van de inkomsten van in-app aankopen eruitzien. Hierbij ontvangt Niantic (de ontwikkelaar van het spel) dertig procent, Pokémon dertig procent, Google/Apple dertig procent en Nintendo tien procent. Tien procent maar! De kans is dus groot dat Apple en Google meer aan het spel verdienen dan Nintendo.

Ook Nintendo gaat er op vooruit

Nu moeten we dat wel met een korreltje zout nemen. Nintendo is er namelijk als bedrijf wel flink op vooruitgegaan. Zo steeg het aandeel van Nintendo in de Verenigde Staten met 35 procent. Dat is niet niks! Ook kent Nintendo belangen bij Pokémon en wordt ook daar dus geld verdiend. En natuurlijk komt deze hele onderneming de reputatie van Nintendo ten goede. Echter geldt dit ook voor Google. Het bedrijf heeft namelijk laatst nog geld in Niantic gestoken en zelf ook hard meegewerkt aan de ontwikkeling van het spel. Google is dus de échte grote winnaar van Pokémon Go te noemen! Niet enkel qua inkomsten, maar natuurlijk ook weer qua naamsbekendheid en reputatie. Want ja, Google flinkt het ‘m weer. Behalve het feit dat Google Niantic een tijd geleden afstootte dan..

Allemaal winnaars!

Wij bij WANT zijn natuurlijk van het glas dat halfvol is in plaats van halfleeg. Laten we dus maar stellen dat Nintendo, Apple en Google allen een winnaar zijn als het om Pokémon Go gaat. Toch vinden we het opmerkelijk dat Google de échte winnaar is en het erop lijkt Nintendo en Apple de lachende tweede zijn. Dat terwijl Apple niets heeft gedaan met betrekking tot de ontwikkeling van de game. Het bevestigt maar weer wat we al wisten: de techgiganten hebben veel macht en slaan daar lucratieve slaatjes uit!

Reageer op artikel:
De grote winnaar van Pokémon Go is niet Nintendo, maar Apple
Sluiten