Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple 5 mrt 2017

De headphone jack is voorlopig nog springlevend

Het leek er na de aankondiging van de iPhone 7 even op dat we afscheid moesten nemen van de headphone jack. Vandaag, een paar maanden later, blijkt Apple toch niet de invloedrijke marktleider te zijn die we kenden.

Vaarwel headphone jack

Vorig jaar onthulde Apple de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Beide vlaggenschepen leken amper te verschillen van hun voorgangers, de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Behalve op een vlak waar iedereen de dagen na de aankondiging overheen viel: ze hebben geen headphone jack.

headphone jack

De 3.5mm ingang waar je oordopjes in kunt steken kun je op bijna elk apparaat terugvinden. Ook wel zo handig, anders zou je steeds weer geld moeten investeren in een nieuwe koptelefoon. In plaats van over te stappen naar een nieuwe universele standaard, het oh zo handige USB-C, besloot Apple enkel gebruik te gaan maken van zijn eigen Lightning-port. Je weet wel, de ingang waarmee je ook je iPhone op kunt laden.

Typisch het eigenwijze Apple. Een innovatieve stap nemen, maar dan wel op zijn eigen manier. Oftewel: consumenten nog meer aan je eigen ecosysteem binden. Zou jij immers net zo snel een Android smartphone kopen als dat betekent dat je niet meer je dure lightning-port headset kunt gebruiken?

Apple was dan ook niet de enige die afscheid nam van de headphone jack. Fabrikanten van Android smartphones zoals het Chinese LeEco en Motorola hadden de stap al genomen. Maar dan wel naar het universele USB-C.

Dat leken echter vroege uitzonderingen te zijn, probeersels. Wanneer Apple iets doet, dan volgt de rest van de markt meteen. Vaarwel headphone jack! Althans, dat werd in de media geroepen. Nu, slechts een paar maanden later, is het duidelijk dat de headphone jack nog springlevend is.

Mobile World Congress 2017

Vorig weekend vond het Mobile World Congress plaats, de grootste beurs binnen de smartphonemarkt. Sony, Lenovo, Nokia en talloze andere smartphonefabrikanten onthulden er hun nieuwste smartphones. Niet alleen de aangekondigde budgetmodelletjes hebben een headphone jack, maar ook alle nieuwe vlaggenschepen van grote smartphonefabrikanten.

Headphone jack

De LG G6 wist indruk te maken met zijn uiterlijk, maar heeft gewoon een headphone jack. Het groeiende Huawei toonde met de Huawei P10 een indrukwekkend vlaggenschip, met een headphone jack. Je kunt je oordopjes ook gewoon in de nieuwe BlackBerry KeyOne steken. De grote marktleider, Samsung, komt binnenkort met zijn langverwachte Samsung Galaxy S8. Gelekte foto’s en video’s maken duidelijk dat het vlaggenschip gewoon een headphone jack heeft.

Uitstel van executie

De conclusie is duidelijk: binnen de Android-markt is de headphone jack nog springlevend. Althans, voorlopig. De iPhone 7 is een groot succes, ondanks de controversiële beslissing. Ook de Moto Z, het modulaire vlaggenschip van Lenovo met enkel een USB-C port, leverde indrukwekkende verkoopaantallen op. De vraag is echter: waarom niet allebei?

Headphone jack

Zolang de markt niet een kant op gaat, kun je als smartphonefabrikant gewoon van beide walletjes eten. Drie walletjes zelfs: draadloze audio, USB-C en de oude vertrouwde headphone jack. Voor alle drie de oplossingen valt wat te zeggen qua voordelen en nadelen.

Waarom zou je als fabrikant de mogelijke woede van je fans op de hals halen door Apple te volgen als je iedereen tevreden kunt houden? USB-C is duidelijk de toekomst qua ports, maar voorlopig is het hachje van de stiekem overbodige headphone jack nog even gered.

Ben je benieuwd naar de nieuwe vlaggenschepen? Op deze pagina staan alle aankondigingen op een rijtje. Check ook even dit vette iPhone 8 concept, dat bewijst dat Apple nog steeds innovatief kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De headphone jack is voorlopig nog springlevend
Sluiten