Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 5 mei 2015

De horror! Thomas Edisons pratende poppen hebben na 125 jaar hun stem terug

Thomas Edison is één van de bekendste uitvinders ooit. Aan deze man hebben we onder meer de gloeilamp en geluidsopnames te danken. Niet alles wat Edison bedacht werd een succes; zijn avonturen met kinderspeelgoed werden een echte nachtmerrie! Voor hem, voor zijn werknemers, voor de kinderen en straks ook… voor jou!

Tegenwoordig is een pratende pop niet zo bijzonder meer, maar toen Edison dit speelgoed in 1890(!) op de markt bracht, was hij zijn tijd ver vooruit. Véél te ver, aangezien de techniek eigenlijk nog helemaal niet geschikt was voor zo’n ambitieus project.

Pazuzu

Deze poppen werden geleverd met een ingebouwde voorloper van de grammofoon. Meisjes konden kinderliedjes op een wassen rol afspelen met een kleine draaiarm. Niet alleen kostte zo’n pop een vermogen (een maandsalaris); een opname van was raakt binnen een mum van tijd versleten. Daarnaast stond de opnametechniek nog in de kinderschoenen, waardoor de poppen niet als schattige meisjes klonken, maar meer als Pazuzu uit The Exorcist!

Als klap op de vuurpijl was het nog niet mogelijk om wasrollen te persen, dus het liedje voor iedere pop moest live worden ingezongen. Daarnaast waren ze ook nog eens van metaal en keramiek gemaakt, in een tijd waarin bubbeltjesfolie nog niet bestond, dus veel exemplaren raakten al onverkoopbaar vóór ze in de winkel lagen.

Verzamelobject

Je raadt het al: Edison besefte al snel dat niemand zat te wachten op zijn dure, breekbare, doodenge horrorpoppen. Als gevolg hiervan is dit speelgoed enorm zeldzaam en waardevol. Robin en Joan Rolfs bezitten twee van dit soort poppen, maar durfden de kwetsbare wassen rollen nooit af te spelen, uit angst om ze te ruïneren.

Het Thomas Edison Historical Park was wel geïnteresseerd in deze rollen, en liet het National Document Conservation Center met een computer de groeven analyseren; hierdoor kon de ‘stem’ van de poppen 125 jaar na dato gereconstrueerd worden! Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Twinkle, twinkle little star:

There was a little girl:

Now I lay me down to sleep:

Okee, nu begrijpen we meteen waarom kinderen helemaal niet zo gelukkig waren als ze deze monsters onder de kerstboom vonden. Jeminee!

Historisch gezien zijn deze opnames echter wel van belang. De meisjes die deze gruwelen inzongen zijn waarschijnlijk de eerste opnameartiesten in de geschiedenis! Meer informatie – en griezelige opnames – vind je bij het Thomas Edison Historical Park.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De horror! Thomas Edisons pratende poppen hebben na 125 jaar hun stem terug
Sluiten