De iconische Coca-Cola-fles is 100 jaar: designers brengen een hommage

Sommige symbolen zijn zó beroemd dat bijna iedereen ter wereld ze meteen herkent. Voetbalclubs als Real Madrid, figuurtjes als Mickey Mouse of Super Mario, het steigerende paard van Ferrari. Zodra mensen het zien, weten ze meteen wat het is. Één van de aller-, allerbekendste afbeeldingen is de klassieke Coca-Cola-fles. De wulpse vorm, zwierige letters, het contrast tussen felrood en de zwarte cola: instant classic!

Het eerste ontwerp voor de beroemde fles (nog zonder sticker) stamt uit 1915. Earl Dean baseerde het design op de geribbelde vrucht van de cacaoboom. Om het honderdjarig bestaan van het colaflesje te vieren vroeg Surface Magazine verschillende designers om een hommage aan deze klassieker te ontwerpen. Hieronder zie je een paar gave voorbeelden.

Deze karaf van Amina Horozic bewaart de iconische vorm van de fles aan de binnenkant. Zo verwerkt ze het klassieke design in een voorwerp dat tóch afwijkend is.

Ontwerper Joe Doucet had ongeveer hetzelfde idee. Toen hij klein was vond hij de flesjes vaak erg zwaar. Deze jeugdherinnering was bepalend voor zijn ontwerp. Een dikke glazen fles, waar de klassieke vorm in opgesloten zit.

Gregory Buntain en Ethan Collins maakten een grove, futuristische polygoonvorm van het flesje. Hierdoor ontstaan honderd facetten, om de leeftijd van het originele design te eren. Ook erg mooi!

Dana D’Amico wilde niet veel aan de fles veranderen. Ze accentueert de bijzondere vorm, door textuur op de buitenkant aan te brengen. Deze wordt doorbroken door de sierlijke vorm.

Jonathan Nesci koos ook voor een low-poly versie van de fles. Hij baseerde z’n design op het koppeltekentje tussen ‘Coca’ en ‘Cola’! Zoals je ziet komt het telkens terug.

Leon Ransmeier besloot z’n ontwerp te beperken tot de dop van de fles. Eigenlijk is het een bruistablet waarmee je binnen een minuut een glaasje cola maakt. Niet helemaal volgens de opdracht, maar erg tof!

Liz Daily’s ontwerp maakt het mogelijk om de vorm van de fles zélf te veranderen. Het design bestaat uit hard plastic, met siliconen er tussen. Door te knijpen of vouwen maak je zo je eigen ‘design’.

Of deze ontwerpen net zo beroemd worden als het origineel? Reken er maar niet op. Wel erg cool om te zien! Meer voorbeelden zie je op de Facebook-pagina van Surface Magazine.

Reageer op artikel:
De iconische Coca-Cola-fles is 100 jaar: designers brengen een hommage
Sluiten