De innovatieve technologie die achter de perfecte koffie schuilt

Dus jij denkt dat het zetten van een perfecte koffie met één druk op de knop is gezet? Dan moeten wij jou toch de nodige kennis bijbrengen. Er zijn namelijk vijf parameters bij het zetten van koffie van belang die afzonderlijk voor jouw ultieme koffiemoment zorgen. Ooit gedacht dat de temperatuur van het water tijdens het bereiden van de koffie van groot belang is? Dat geldt ook voor de sterkte, hoeveelheid, bereidingssnelheid en het melkpercentage. Waarom? Deze onmisbare kennis wordt je hieronder bijgebracht. De ultieme koffie-ervaring komt namelijk door een persoonlijke bereiding tot stand. Ook vertellen we je over de technologie die jij als privé-barista nodig hebt om dit te bereiken. De Siemens EQ.9 beschikt namelijk over een geniale baristaMode.

Waarom de temperatuur van het water belangrijk is

De temperatuur van het water zorgt ervoor dat de aroma van de koffie zich volledig kan ontplooien. Maar dan wel als de temperatuur, de bereidingstijd en de bereidingshoeveelheid perfect in balans zijn. Bij een te hoge temperatuur smaakt de koffie verbrand. Bij een te lage temperatuur kan de koffie rinser (zuurder) smaken. De perfecte temperatuur ligt voor een espresso tussen de 90 en 95 graden Celsius. Het aroma wordt dan optimaal geëxtraheerd. Dit betekent dat er bij de bereiding meer water verdampt en de koffie een sterke smaak krijgt. Deze temperatuur kun je het beste combineren met een hoeveelheid van dertig milliliter water en een bereidingstijd van twintig seconden. Maar hoe zorg je tijdens het gehele bereidingsproces voor de juiste temperatuur? Dit kun je zelf perfect met de baristaMode van de Siemens EQ.9 regelen. Dit apparaat beschikt in totaal over zes instellingen voor de temperatuur. Het speciale sensoFlow System zorgt vervolgens voor de rest.

Lekker fruitig of extra sterk?

Wanneer je met de baristaMode in de rol van een barista duikt is een voordeel dat je ook invloed op het gramage (de sterkte van de koffie) hebt. Als je van een extra sterke espresso houdt dan zorgt een fijne maling hiervoor. Bij een fijne maling heeft het water meer tijd nodig om door de koffie te worden geperst en wordt-ie sterker. Wanneer je de bonen met de hand maalt is het echter wel een langdurig experiment om exact de juiste maling te ontdekken. De Siemens EQ.9 regelt dit dan ook voor jou. Je hebt met tien instellingen invloed op de sterkte. En met de aromaIntense functionaliteit bepaal je de doorlooptijd van het water tijdens het zetten van de koffie. Dit heeft weer invloed op de intensiteit van de aroma.

Maar houd je helemaal niet van een sterke espresso en wil je liever van een ietwat fruitige kop koffie genieten? Dan kun je hierop inspelen door in te stellen dat je de koffie minder sterk wilt en kun je dit goed combineren met een lichtere branding van de koffie.

Van koffie met melk kun je ook genieten

Er zijn verfijnde espresso-genieters, maar wat als er een overheerlijke cappuccino voor je neus staat? Of een romige latte macchiato die zo’n witte schuimkraag op je snor achterlaat. En nee, dat is niet smerig! Er zijn dan ook diverse koffievariaties met melk die ieder uniek in zijn soort is. Bij een latte macchiato is bijvoorbeeld het koffiepercentage in vergelijking tot de melk gering. Het glas wordt voor deze variatie eerst met melk en daarna met espresso gevuld, en beschikt over een heerlijke schuimlaag. De perfecte cappuccino? Dan is de verhouding met één-derde espresso, één-derde melk en ongeveer één-derde melkschuim.

Voor de perfecte melkspecialiteit heb je een goed apparaat nodig
Melkspecialiteiten zoals een cappuccino of latte macchiato komen het beste tot hun recht als je over de juiste techniek beschikt. Want genieten is nu eenmaal ook een kwestie van techniek. Maar zulke koffievariaties en koffie-automaten zijn vaak geen goed huwelijk. Je wilt dat je de overgebleven melk eenvoudig kunt koelen en je wilt een systeem dat je niet dagelijks grondig moet schoonmaken. Siemens heeft daar iets vernuftigs doch unieks op bedacht, de autoMilkClean functie.

De autoMilkClean functie zorgt ervoor dat het melksysteem automatisch wordt schoongemaakt en je hebt hierdoor geen dagelijks onderhoud meer nodig. Na iedere bereiding van een melkspecialiteit zal het systeem een stoomshot toepassen waarmee alle melkresten uit het systeem en het slangetje worden verwijderd. Hierdoor zal er geen melkresidu opdrogen en worden geen hygiëne-issues veroorzaakt. Daarnaast is het melkreservoir zo ontworpen dat-ie na gebruik in de koelkast past. Daar worden wij nou blij van.

Het type boon, moet je dit écht weten?

Ja! In principe heb je twee typen bonen, de Arabica en de Robusta. Maar de standplaats van de koffieplant heeft ook invloed op de smaak. Hierdoor is de afkomst van de koffie bepalend voor de smaak. De Arabica is een hooglandkoffie die boven de duizend meter hoogte groeit. De Robusta is de rendabelere en weerstandkrachtigere laaglandkoffie die onder de duizend meter hoogte wordt aangebouwd. Arabica-koffie wordt vaak gekenmerkt met een aangenaam fruitig/zurige smaak. De Robusta heeft een ietwat minder aromatische smaak en is merkbaar bitterder. Het aroma van deze boon wordt vaak met melk versterkt. Wij kunnen hier nog uren over doorpraten, maar als je meer over het ontstaan van koffiesoorten wil lezen raden wij dit artikel aan. Check dus altijd waar de koffie vandaan komt.

In de ochtend een espresso, in de avond een decafe
Een nadeel van veel koffieautomaten is dat ze over één reservoir beschikken en je dus pas met andere bonen kunt experimenteren wanneer het bonenreservoir leeg is. Dit geldt niet voor de Siemens EQ.9. Dit unieke apparaat beschikt namelijk over het dualBean system. Dit zijn twee bonenreservoirs met aparte maalschijven waardoor je voor de juiste boon kunt kiezen en geen bonensoorten met elkaar mengt. Daarnaast wordt je voorkeur ook door het apparaat voor de volgende keer onthouden. Maar je kunt er ook voor kiezen om een gebruikersprofiel (tien in totaal) aan te maken waarin de thuisbarista’s hun eigen koffiespecialiteiten kunnen opslaan. Dit scheelt weer een hoop werk, omdat je niet steeds alle instellingen opnieuw hoeft aan te passen.

Genieten is nu eenmaal ook een kwestie van techniek

Eén ding is nu duidelijk, er schuilt een hoop innovatieve technologie achter de perfecte kop koffie. Maar over deze technologie wil je je uiteraard geen zorgen moeten maken? Check dan ook hier de Siemens EQ-9 koffievolautomaat en laat de heerlijke geur van vers gemalen koffiebonen uw neus binnendringen. Geniet!

In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

Reageer op artikel:
De innovatieve technologie die achter de perfecte koffie schuilt
Sluiten