Daniel Koster
Daniel Koster Apple 12 jul 2016

Dé iOS 10 functies waar wij het meest fan van zijn

iOS is over de jaren heen flink veranderd. En als het aan Apple ligt zal dat de komende jaren ook zo zijn. Met iOS 10 zijn in ieder geval weer nieuwe stappen gezet om het kunnen van jouw telefoon maximaal te benutten. Wij zouden WANT niet zijn als we dit besturingssysteem niet al op onze telefoon hebben staan. Je kunt de iOS 10 bèta versie namelijk nu al downloaden. De afgelopen dagen hebben we ‘m naar hartenlust uitgeprobeerd. Op een iPhone 5s en een iPhone 6s. Nu presenteren we jou dé functionaliteiten waar jij het meest naar uit kunt kijken.

Het lockscreen is in iOS 10 flink verbeterd en uitgebreid

Als er iets is wat iOS 10 definieert, dan zijn het de verbetering van en uitbreidingen aan het lockscreen wel. Je kunt nu voordat je je telefoon überhaupt hebt ontgrendeld allerlei zaken doen. Swipe je naar links? Dan krijg je allerlei widgets te zien die er strak vormgegeven uitzien. Je kunt denken aan het weer, je agenda en de nieuwste nieuwtjes. Deze widgets kun je zelf instellen en van allerlei bronnen laten komen. Zo heb je een gepersonaliseerd overzicht van widgets vanaf je lockscreen. Deze kun je trouwens ook met een swipe naar links vanaf je homescreen checken. Heel nice!

Swipe je daarnaast naar rechts? Dan kom je meteen bij je camera terecht. Dat betekent dus dat je nooit meer dat kleine roticoontje naar boven moet proberen te swipen dus! Tot slot wordt je berichtencentrum overzichtelijker weergegeven. Je ziet zo chronologisch en duidelijk weergegeven wat voor zaken je via je apps hebt binnengekregen. Het is hierbij handig dat je je telefoon ontgrendelt met je vingerafdruk, maar-ie dan niet direct naar het thuisscherm gaat. Je kunt gewoon vanuit je lockscreen allerlei dingen regelen. Dat is ideaal!

3D touch wordt een stuk bruikbaarder

Ook over de verbeteringen omtrent 3D touch zijn we zeer te spreken. Je kunt nu met force touch voor het ontgrendelen van je scherm via je lockscreen berichten meteen lezen en beantwoorden. Dat werkt snel en smooth en bespaart je de tijd van het ontgrendelen van je telefoon en het openen van je app. Of natuurlijk van het swipen van je WhatsAppje en die daarna beantwoorden. Aangezien we veel tijd aan het appen en iMessagen besteden zal dit je uiteindelijk flink wat tijd besparen!

Ook het bedieningspaneel is een stuk uitgebreider

Het bedieningspaneel (dat paneel dat je krijgt wanneer je van beneden naar boven swipet) is ook naar een hoger niveau getild. Hierbij is-ie ten eerste qua uiterlijk aangepast. Zo kent-ie andere kleuren en zijn de verschillende onderdelen anders ingericht. Echter kent het paneel ook een tweede scherm. Door naar rechts te swipen kom je namelijk bij het paneel uit die Spotify en Apple Music ondersteund. Ben je dus muziek aan het luisteren? Dan kun je nu handig via het paneel pauzeren, het volgende nummer kiezen en uiteraard zien naar welk nummer je überhaupt aan het luisteren bent!

Een fris nieuw jasje

De bovengenoemde zaken zijn allemaal onderdelen van het besturingssysteem die je kunt toepassen zonder dat je ook maar je homescreen hoeft te zien. Echter zijn er natuurlijk ook andere zaken die van belang zijn. Iets wat daarnaast meteen opvalt, is het frisse gevoel van iOS 10. Zo kent het besturingssysteem een nieuw lettertype en een smoothere flow tussen apps. Je merkt dat Apple weer stappen heeft gezet omtrent het jasje van iOS. Het oog wil ook wat natuurlijk!

Kaarten zijn Google Maps aan het voorbij stevenen

We horen al langer stemmen dat de Kaarten van Apple Google Maps aan het inhalen en wellicht zelfs al voorbij zijn gestevend. Wij zijn het daarmee eens. Kaarten geeft je flink wat informatie omtrent zaken bij je in de buurt. Ook wordt het weer weergegeven, altijd handig voor als je net de fiets op wilt stappen en wel of geen paraplu wilt meenemen. Informatie over plaatsen en locaties wordt geïntegreerd waardoor je alles bij de hand hebt binnen de Kaarten app. Ook ziet het er allemaal nice en overzichtelijk uit. Lekker bezig Apple!

iMessage kent allerlei nieuwe functionaliteiten

Apple probeert iMessage naar een hoger niveau te tillen. Of dat is gelukt vinden we lastig te zeggen. Wel zijn er allerlei nieuwe en verbeterde functionaliteiten die de dienst een stuk gebruiksvriendelijker en leuker maken. Zo kun je tekenen binnen de applicatie en is het maken en versturen van foto’s een fluitje van een cent. Het maken en sturen van tekeningen is geinig, maar niet revolutionair en werkt daarbij nog niet perfect. Dat zal in de definitieve versie van iOS 10 wel anders zijn denken wij!

Met de Fotos app is er goed naar Google gekeken

De Google Fotos app is al langer één die voor ons als voorbeeld voor de rest mag gelden. En dat is iets wat ook bij Apple is doorgedrongen. De vernieuwde Fotos app van Apple lijkt namelijk flink op die van Google. Zo bevat-ie nu zaken als plaatsen, mensen enzovoorts. Door middel van gezichts- en locatieherkenning dus. De app maakt zelf aanbdenkens waarbij op basis van tijd en personene een video wordt gemaakt. Top!

Twee laatste dingen: standaard applicaties verwijderen én de wekker app is onder handen genomen

Iets waar velen blij van zullen worden is het feit dat je nu basisapps van Apple kunt verwijderen. Niet alle apps, maar wel een groot deel daarvan. En dat is handig, want dan hoef je niet een map met ‘Apple nooit gebruikt’ aan te maken. Daarnaast is de wekker applicatie onder handen genomen. Aan de kleuren moesten we even wennen, maar dat gaat snel. De app kent een nieuwe ‘Bedtijd’ functie. Deze helpt je consistent en beter slapen en laat je lekkerder wakker worden. Eigenlijk is deze functie een soort van moederfiguur in je telefoon. De functie laat je namelijk instellen hoe lang je wilt slapen en hoe laat je op moet. Vervolgens laat-ie je weten hoe laat je moet gaan tukken. Ook geeft de functie aan hoe goed je de afgelopen tijd hebt geslapen en hoe consistent je naar bed bent gegaan. Handig, vinden wij!

Uiteraard zijn er nog andere vernieuwingen in iOS 10 aangebracht. Wij hebben echter onze favorieten voor je geselecteerd. Dit zijn voor ons dé onderdelen van het nieuwe besturingssysteem waar je het meest aan hebt. Vooral het lockscreen is hier dus essentieel. En dat vinden wij een fijne ontwikkeling. Wetende dat dit slechts de bèta is zal alles uiteindelijk nóg beter gaan werken. Daar worden we helemaal enthousiast van. Ga zo door Apple!

Reageer op artikel:
Dé iOS 10 functies waar wij het meest fan van zijn
Sluiten