Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 6 sep 2018

‘Nieuwe iPhones lopen twee jaar voor op Android smartphones’

Wie van plan is om een nieuwe iPhone aan te schaffen, kijkt waarschijnlijk uit naar 12 september. Op die dag gaat Apple zijn nieuwe generatie iPhone’s onthullen. Dankzij de verschillende geruchten weten we eigenlijk dat het gaat om een iPhone 9, een iPhone XS en een iPhone X Plus. Qua look doen ze allemaal denken aan de huidige iPhone X. Op dat gebied zullen gebruikers dus niet achterover vallen. De kracht van de iPhone 2018-line up lijkt dan ook te zitten aan de binnenkant en dan met name de chip. Die zou zo goed zijn, dat het Android-makers zeker een jaar gaat kosten als het op hetzelfde niveau zitten.

De iPhone 2018 en zijn chip

De iPhone 2018-line up wordt uitgerust met de Apple A12-chip en die wordt naar verwachting op een 7 nanometer procedé gemaakt. Kortgezegd betekent dat dat de transistors dicht bij elkaar zitten, wat weer als voordeel is dat de chip snel, zuinig en minder hitte genereert.

En dat levert dus betere prestaties op. Apple loopt daarmee voor op de concurrenten. Intel werkt met chips van 14 nanometer en komt volgend jaar pas met chips van 10 nanometer. Qualcomm en MediaTek, twee partijen die voornamelijk chips maken voor Android-devices, zouden nog lang niet zo ver zijn en zouden pas eind 2019 er mee aan kunnen komen. Maar dat kost dan wel heel wat investeringen.

iphone 2018

Nu is natuurlijk de vraag wat die hogere prestaties in de praktijk voor voordeel gaan opleveren. De iPhone X is momenteel op het gebied van de Geekbench 4 multi-core score al de krachtigste telefoon op de markt. En als de nieuwe iPhone nog krachtiger wordt, wordt dat verschil groter. Wat wel erg fijn zou zijn, als de chip inderdaad de telefoon minder belast en de batterij daardoor langer mee gaat.

Over een paar weken weten we meer over de iPhone 2018-line up. Tot die tijd kun je hier meer lezen over het nieuwe model.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe iPhones lopen twee jaar voor op Android smartphones’
Sluiten