Robert Kroes
Robert Kroes Tech 4 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de koers van de Bitcoin niet bestaat

Als we de cryptomarkt volgen hebben we het vaak over de koers van de Bitcoin. Eerlijk is eerlijk, dat is een beetje misleidend. Het schokkende nieuws is namelijk dat ‘de’ koers van de Bitcoin niet bestaat. In dit artikel leggen we je uit waarom de Bitcoin, afhankelijk van de bron die je gebruikt, op enig moment verschillende koersen kan hebben. Hiermee weet je direct met welke factoren je rekening moet houden bij de analyse van de koers van de Bitcoin. 

Is de koers van de Bitcoin uniform?

Als we het hebben over de koers van de Bitcoin lijkt het voor sommigen of de koers van de Bitcoin op 1 exact moment overal gelijk is. Dit is niet het geval. Wanneer je op een exact moment de koers van de Bitcoin op diverse plekken vergelijk kom je tot de verrassende conclusie dat de koers van de Bitcoin verschillend is. Inderdaad, op hetzelfde moment. Hoe dit komt leggen we in dit artikel uit. Er zijn 3 belangrijke factoren die ervoor zorgen dat die verschillen optreden. We benoemen ze hierna.

De verschillende markten voor de Bitcoin

De bekendste manier om Bitcoin te verhandelen is via zogenoemde cryptobeurzen. Naast deze markt bestaat er een minder bekende markt. Op deze markt (ver)kopen grote spelers door zogenoemd ‘over the counter’ trading (OTC-trading) via een tussenpersoon grotere hoeveelheden Bitcoin aan elkaar. De prijzen in deze markt wijken bewust af van de prijzen op de beurs. Men heeft deze vorm van trading juist in het leven geroepen om de beurskoersen niet te verstoren. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de koers van de Bitcoin op de beurs op een gelijk moment afwijkt van de koers bij OTC-trading.

Ieder platform hanteert zijn eigen prijs

Zelfs wanneer je alleen de koers van de Bitcoin op een exact moment op diverse cryptobeurzen en handelsplatformen zou bekijken kom je tot de conclusie dat de prijs verschillend is. Dit komt omdat iedere beurs zijn eigen koersen kan en mag bepalen op basis van vraag- en aanbod. Dit zagen wij sterk toen cryptobeurs Bitfinex in zwaar weer kwam. Men bevroor daar tijdelijk de mogelijkheid om door middel van cash opnames de beurs te verlaten. De enige mogelijkheid was om de cryptomunten rechtstreeks te verplaatsen naar andere cryptobeurzen. Dit leidde tot een koersverschil voor de Bitcoin ten opzichte van andere beurzen.

Dit geldt ook voor handelsplatformen. Zij stellen vaak eigen koersen vast, gebaseerd op de inkoop die zij op cryptobeurzen doen met daarbij een kosten- en winstopslag.

Pairing met andere waardemiddelen

De Bitcoin krijgt, net als de Altcoins, pas waarde door deze af te zetten tegen andere waardemiddelen. Goud wordt daarbij vaak genoemd. Het is belangrijk om je te realiseren dat de goudprijs zelf ook aan waardeschommeling onderhevig is. Als de goudprijs oploopt krijg je voor een kilogram goud steeds minder Bitcoin naar mate de koers stijgt. De Bitcoin is dan niet minder waard geworden, maar de waarde van het vergelijkingsmiddel is gestegen.

Dubbel koersrisico bij omrekening valuta

Op basis van de factor pairing lijkt deze factor die de koers van de Bitcoin beïnvloedt een open deur, maar toch realiseren veel investeerders zich niet. Wanneer je de Bitcoin omrekent in bijvoorbeeld Ethereum (ETH) of de dollar-koers omrekent in Euro’s ontstaat een dubbele waardecorrectie. Immers, als eerste kan de basiswaarde op verschillende platformen verschillen. Als je dan de waarde op één platform kiest en die omrekent (bijvoorbeeld de koers in dollar naar euro of de pairing BTC/ETH) ontstaat een tweede koersrisico. Immers, om bij het voorbeeld te blijven, de waarde van de euro of ETH kan ook wisselen.

Uiteraard gelden dezelfde factoren bij het vaststellen van de prijzen van Altcoins.  Het zogenaamde margin trading is een vorm van speculatie die specifiek gericht is op waardeverschillen op diverse platformen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit is waarom de koers van de Bitcoin niet bestaat
Sluiten