Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 aug 2019

De koers van deze Bitcoin is meer dan $ 100.000,-

De Bitcoin is een digitale munt en heeft een continue wisselende waarde. Die waarde kun je controleren op een beurs en zo weet je wat jouw digitale munt waard is. Dit lijkt voor de meeste Bitcoin-investeerders een logische uitleg. Toch zitten daar twee misvattingen in. Deze leggen we uit in dit artikel. Daarna weet jij dat een Bitcoin niet digitaal hoeft te zijn en dat de waarde ver boven de beurswaarde kan liggen. Maak kennis met de Casascius Bitcoin.

Bitcoin boven $ 100.000,-?

Inderdaad. Op ebay wordt momenteel een zogenaamde ‘Casascius Bitcoin‘ aangeboden. De vraagprijs voor deze bijzondere Bitcoin? Net iets meer dan $ 100.000,-. Hieronder zie je het screenshot van het aanbod. Via de link kun je de (meer dan vermakelijke) advertentietekst lezen. Uiteraard roept zo’n waardering vragen op. Wat is dit voor iets en waarom is hij (zo)veel waard? Wij doken in de geschiedenis.

Cascius Bitcoin op eBay
De aangeboden Casascius Bitcoin op eBay (Bron: eBay)

Wat is een Casascius Bitcoin?

Casascius was de gebruikersnaam van een gebruiker op Bitcoin.org en pseudoniem voor de Amerikaanse Mike Caldwell. In 2011 kwam hij op het idee om de digitale Bitcoin fysiek te maken. Dit deed hij door een speciale munt te ontwerpen. Op de munt is een hologram gemaakt. Onder het hologram is de private key van de waarde van de Bitcoin(s) op de munt te vinden. Met die papieren private key kan de waarde van de munt verzilverd worden. Doordat je het hologram moet doorkrassen om bij de private key te komen zou het zo direct te zien moeten zijn wanneer de munt waardeloos is.

Hoeveel Casascius Bitcoins zijn er?

In totaal zijn er in verschillende series 27.834 munten en ‘bars’ gemaakt. Hiervan zijn er 6.539 geopend (hiervan is de private key gebruikt). De totale waarde van de nog in omloop zijnde fysieke Bitcoins is volgens de tracker $ 519,105,121.

Worden er nog Casascius Bitcoins gemaakt?

Nee, in 2013 werden de Casascius Bitcoins zo populair dat de ‘Federal Reserve’ er lucht van kreeg. Zij informeerden Caldwell dat hij met zijn activiteiten als ‘money transmitter’ actief was en aan allerlei vereisten moest voldoen. Caldwell besloot dat dit geen zin had en stopte zijn handel. Hij kon toen niet vermoeden dat hij een gewild verzamelaarsobject had ontwikkeld en naast bijvoorbeeld de Bitcoin Pizza cryptogeschiedenis had geschreven.

Hoeveel is de Casascius Bitcoin waard?

Het waarderen van deze fysieke Bitcoin is lastig. De eerste serie is het zeldzaams geweest. Hier stond namelijk ook een spelfout in. Op het hologram is namelijk ‘Casacius’ te lezen in plaast van Casascius. Deze eerste oplage bestond uit koperen munten. Nadien zijn veel munten door keuringsorganisatie ANACS voorzien van een codering, waarbij nummers in de 60 het hoogste zijn. In latere series zijn er ook zilveren en gouden Casascius munten gemaakt. Ook verschilt de waarde van de hoeveelheid Bitcoin op de munt. Aan de meest waardevolle munt is 1.000 Bitcoin gekoppeld.

De waarde van de munt is dus opgebouwd uit: de waarde van de hoeveelheid Bitcoin op de munt, het materiaal waar de munt van gemaakt is en de ANACS codering. Dit uiteraard onder voorbehoud dat de Bitcoins niet verzilverd zijn. Of deze waardering juist is valt lastig te zeggen. Aan de ene kant claimt de verkoper dat hij er eerder dit jaar één verkocht voor meer dan $ 70.000,-. Aan de andere kant biedt een andere verkoper een (zeldzamere) serie-1 Casascius Bitcoin met spelfout aan (ook op eBay) voor $ 30.000,-.

Helaas zijn er, zoals op alle gebieden, ook hier fraudeurs actief. Het is dus van belang om goed onderzoek te doen als je zo’n Casascius Bitcoin wilt kopen. Je kunt de tracker raadplegen en de munt fysiek inspecteren of er niet met de verzegeling en/of het hologram gerommeld is. Je kunt uiteraard ook ‘gewoon’ blijven investeren en het laatste nieuws en de live koersen volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
De koers van deze Bitcoin is meer dan $ 100.000,-
Sluiten