Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Home 8 jan 2018

De Linksys WRT32X Review: ideale router voor heavy users

Wat is het vervelendste wat je kunt overkomen wanneer je online een game speelt? Lag! Vertraging in de online verbinding. Dankzij zo’n probleem kun je in FIFA 18 een schot voor open doel missen. In Call of Duty WWII neergeschoten worden wanneer je net met een perfecte streak bezig ben. En in een titel als Forza Motorsport 7 niet kunnen voorkomen om een bocht te missen. Zeker wanneer je in een huishouden zit waar andere gebruikers een impact op het internetgebruik hebben kan dit een groot probleem zijn. In dat geval kan de Linksys WRT32X router een oplossing bieden.

Linksys WRT32X review

De Linksys WRT32X is een router voor de zogenaamde heavy user. Het is een router die het beste tot zijn recht komt wanneer het internetgebruik zwaar belast wordt. Ikzelf denk aan een situatie van een studentenhuis, waarbij je met zes man een internet verbinding gebruikt. Maar ook in een gezinssituatie waarbij je een broer of zus hebt die tegelijkertijd met jou gamet, terwijl je ouders beneden naar Netflix zitten te kijken. In al die gevallen is de Linksys WRT32X een router die je helpt met het beperken van lag en andere vertragingen.

Linksys WRT32X

Linksys WRT32X en prioriteiten

De Linksys WRT32X maakt daarvoor gebruik van een stukje techniek die zij zelf de Killer Prioritization Engine noemen. Hiermee kun je in de router bepalen welk device voorrang heeft in het gebruik van internet. Zo kun je instellen dat je gaming-pc en consoles een voorrang hebben boven een Apple TV, tablet of smartphone die gebruik maken van je Wifi-verbinding. Maak je gebruik van gaminglaptops van bijvoorbeeld Alienware en MSI, dan zal de router automatisch deze herkennen en voorrang geven. Echter is het instellen van de router echt een fluitje van een cent. De interface is duidelijk en gebruiksvriendelijk. Hierdoor hoef je nauwelijks kennis te hebben van techniek, alles wijst zich vanzelf.

Daarnaast is de performance van de router gewoon goed. De Linksys WRT32X maakt gebruik van zowel een 2,4 als een 5 GHZ signaal, waarbij je per device kunt kiezen op welk netwerk hij moet draaien. Je oudere devices laat je op het langzamere 2,4 GHZ-netwerk draaien, terwijl je je nieuwere devices op het snellere 5 GHZ-netwerk zet. Op die manier haal je de nieuwste games en updates op de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro moeiteloos binnen, terwijl je ook nog eens op je pc Steam hebt aanstaan om verschillende games te downloaden en te updaten. En dat alles terwijl je broertje online zit te gamen, zonder dat hij last heeft van jouw gebruik.

Bereik valt wat tegen

Het enige nadeel is dat het bereik van de Linksys WRT32X niet significant beter is als andere routers. Hoewel de router fantastisch werkt wanneer je een device op enkele meters afstand hebt staan, lukt het de router niet om in mijn geval de zolder te bereiken. Dat deed mijn vorige router van 180 euro overigens ook niet, maar voor meer dan 300 euro had het wel lekker geweest als ik ‘s avonds in mijn bed op mijn telefoon had kunnen Netflixen.

Daarmee is dit dus echt een router voor de situaties dat je met meerdere mensen in een huishouden gebruik maakt van het internet. In dat geval haal je met de Linksys WRT32X enerzijds goede download- en uploadsnelheden en zul je dankzij de prioriteiten die je kunt aanzetten minder last hebben van een game-ervaring die door huisgenoten wordt onderbroken.

Reageer op artikel:
De Linksys WRT32X Review: ideale router voor heavy users
Sluiten