De Mars One-expeditie loopt volgens het MIT niet best af…

Een tijdje geleden hoorde je overal over Mars One: het Nederlandse initiatief om mensen in 2022 een enkeltje Mars te geven. Een nieuwe stap voor de mensheid! Een reality-serie waarin we de kolonisten volgen! Het klinkt allemaal fantastisch, maar het Massachusetts Institute of Technology heeft de plannen (voor zover bekend) geanalyseerd en is niet erg positief. In een paper, gepresenteerd op het International Astronautical Congress in Toronto, verwacht het MIT dat het twee maanden duurt voordat de eerste dode valt…

 
De reden is dat de expeditie van plan is om zelf eten te verbouwen. Door de groei van planten zou het zuurstofgehalte in de basis al snel te hoog worden, daarnaast wordt er druk opgebouwd. De astronauten kúnnen de luchtdruk verminderen door gas uit de basis te laten ontsnappen, maar dan verdwijnt er meteen ook stikstof, die niet aangevuld kan worden! Als dit proces een tijdje doorgaat valt de luchtdruk in de basis grotendeels weg, terwijl het hoge zuurstofgehalte voor extreem brandgevaar zorgt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, want de brandweer heeft een behoorlijke aanrijdtijd als je op een andere planeet zit.

 
Het is niet dat een kolonisatie van Mars op zich helemáál kansloos is, maar volgens het MIT eindigt het Mars One-plan – zoals het er nu ligt – in een ramp. Aanbevelingen zijn: het kweken van voedsel in een losstaand gebouw (dus niet in de hoofdbasis) of de eerste paar jaar gewoon ladingen eten naar de rode planeet sturen. Het probleem is: daar wordt de missie meteen duurder van. Dan hebben we het over miljarden!

De onderzoekers benadrukken overigens dat de analyse is gebaseerd op onvolledige informatie, omdat Mars One de gehele plannen niet openbaar heeft gemaakt. Mars One zegt kritiek te verwelkomen, maar ook dat de conclusies in het MIT-rapport niet juist zijn. We zien het wel: wij hebben ons in ieder geval niet opgegeven!

Reageer op artikel:
De Mars One-expeditie loopt volgens het MIT niet best af…
Sluiten