Daniel Koster
Daniel Koster 4 mei 2016

Dé meest invloedrijke gadgets die de wereld ooit heeft gezien

We hebben het vaak over innovaties, hoe bepaalde technologieën het aanzicht van de wereld hebben veranderd. In het algemeen heb je het dan over de smartphone en het internet bijvoorbeeld. Echter zijn er ook specifieke gadgets die een revolutie hebben ontketend. Reden genoeg voor Time om de top vijftig meest invloedrijke gadgets ooit op te stellen. Het zal je vast niet verbazen dat Apple met drie producten in de top tien meest invloedrijke gadgets staat. Ook Sony doet het goed met twee producten in de top tien. Bereid je maar vast voor, want wij geven je de top tien meest invloedrijke gadgets aller tijden!

#10 Magic Wand

De Magic Wand van Hitachi ontketende in 1968 een revolutie. Dit apparaat was bedoeld als vibrerend middel tegen zere spieren en gewrichten. Echter werd al gauw ontdekt dat je ‘m ook kunt gebruiken om iets anders te stimuleren. Yes, de eerste vibrator was geboren. Dit product heeft zijn sporen achtergelaten en staat naar onze mening meer dan verdiend op de tiende plek!

#9 De iPod

We hoeven je niet uit te leggen dat de iPod een succesvol apparaat is. Dit apparaat laat zien dat je enkel door een gadget te verbeteren de wereld al op zijn kop kunt zetten. De iPod was namelijk geen revolutionair nieuw product (en dat werd ook voldoende aangestipt door sceptici), maar wel een drastische verbetering die de muziekspeler wereld voor goed veranderde. Ook was dit hét product dat de wereld naar Apple opende. Strak design, fijne interfaces, goede marketing en apparaten die nauw samenwerkten. Go iPod!

#8 Kodak Brownie Camera

De Kodak Brownie Camera is een apparaat dat de camera letterlijk in de handen van de normale mensen plaatste. Kinderen, reizigers, soldaten en meer, het was met de Brownie voor hen eindelijk mogelijk om op een goedkope manier foto’s te schieten. En niet van een statief, zoals eerder het geval was, maar gewoon vanuit de losse pols. De term ‘snapshot’ werd geboren met de introductie van dit legendarische apparaat. En dat alles in het jaar 1900!

#7 Regency TR-1 Transistor Radio

In het jaar 1954 deed de TR-1 zijn intrede. Dit apparaat was de eerste transistorradio en betekende de aftrap voor het ontwerpen van gadgets die handzamer en mobieler waren. Het apparaat werkte op batterijen. De transistoren zorgden ervoor dat de radio signaal kon ontvangen over langere afstanden. Dit apparaat fungeerde zodoende als de fundering voor verdere innovaties die de consument de mogelijkheid boden om over langere afstanden te communiceren!

#6 De Victrola platenspeler

De platenspeler werd al in 1877 uitgevonden. Echter was het Victrola die de eerste was om de platenspeler in de huiskamer van vele consumenten te krijgen. Dit aangezien het apparaat niet enkel werkte, maar ook vernuftig in elkaar stak én er goed uitzag. We weten allemaal hoe vinyl is geëindigd aangezien we er nog steeds van genieten. Dat is mede te danken aan deze platenspeler!

#5 De IBM Model 5150

IBM was dé pionier als het om computers gaat. Uiteraard waren er andere computers voor dat de IBM Model 5150 verscheen in 1981, maar het succes van de desktop was met de 5150 geboren. Het legendarische DOS-systeem deed ook zijn intrede. Maar goed, dat is geen gadget, dus dat laten we maar even achterwege!

#4 De Sony Walkman

Toen Sony met de eerste Walkman kwam stond de wereld met zijn mond vol tanden. Het was een bedrijf gelukt om muziek naar je broekzak te vertolken. Ineens was het via kleine cassettes en een mobiel, simpel en goedkoop apparaat mogelijk naar muziek te luisteren. Geheel in je eentje als je dat wilde. Dat was andere koek dan de platenspeler natuurlijk! Geen wonder dat er tweehonderd miljoen Walkmans werden verkocht die de weg opende voor zaken als de MP3-speler en natuurlijk de iPod!

#3 De Apple Macintosh

De gadgetfan zag deze vast al aankomen. De Apple Macintosh is nu natuurlijk hopeloos achterhaald, maar dat was zeker niet het geval in 1984. Dit apparaat stelde het gebruiksgemak voorop en was de eerste concurrent van IBM en Windows. We weten allemaal hoe dat is uitgepakt aangezien Apple nu een flinke stempel op de computermarkt heeft gedrukt. Dat is allemaal terug te leiden naar de Macintosh.

#2 De Sony Trinitron

Toen Sony de Trinitron in 1968 op de markt bracht begon de televisie zijn opmars te maken. En dan met name de kleurtelevisie. De Trinitron was de eerste televisie die succesvol de kwaliteit van een kleurtelevisie bood en was in menig huishouden aan te treffen. Dat is wel te zien aan de verkoop van het apparaat. Honderd miljoen Trinitrons werden wereldwijd verkocht!

#1 De iPhone

Het is opvallend om te zien dat andere smartphonefabrikanten al jaren bezig waren met het produceren van telefoons. Toen Apple echter in 2007 met de iPhone kwam werd de smartphonewereld op zijn kop gezet. Het touchscherm, strakke en simpele besturingssysteem en prachtige design veranderde de smartphonewereld. En niet enkel de smartphonewereld, maar ook die van computers en andere gadgets. Naar onze mening staat dit apparaat met stipt op één. Tof!

Dat was de top tien van meest invloedrijke gadgets dan. Het zal je vast plezier doen dat ook Nederlandse gadgets in de lijst zijn vertegenwoordigd. De N1500-videocrecorder van Philips staat op plaats twaalf en is daarmee dé gadget van Nederlandse bodem aller tijden. Of zo stelt Time. De rest van de meest invloedrijke gadgets vind je via hun website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dé meest invloedrijke gadgets die de wereld ooit heeft gezien
Sluiten