A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 14 mei 2017

De missie van NASA: gezond en vrolijk naar Mars in vijf stappen

De mensheid is al ver voor de eerste maanlanding geïnteresseerd in een vertrek naar Mars. Al jarenlang is de rode planeet een onderwerp in ScienceFiction-films en -series. Maar nu zijn we dan eindelijk zover: de mens staat aan de vooravond van de eerste voet op Mars.

Dat Elon Musk zijn eigen plannen heeft, weten we inmiddels. Minstens even interessant is de missie van de NASA. Minder spierballentaal, meer realiteit.

mars

In maart dit jaar vertelde Donald Trump namens de NASA dat de ruimtevaartorganisatie in 2033 de eerste mensen naar Mars wil sturen. Een week later kwam de NASA zelf met het meest gedetailleerde plan tot nu toe, met hun vijf fases (0 tot en met 4) in de weg naar Mars.

De eerste fases

Op dit moment zitten we in Fase 0; er worden tests gedaan in het International Space Station (ISS) en partnerships met private ruimtevaartbedrijven ontwikkeld. Fase 1 begint in 2018 en duurt tot 2025. In die tijd zullen er zes testlanceringen met Space Launch System-raketten worden gedaan.

mars sls raket

De SLS-raketten gaan uiteindelijk componenten vervoeren van het Deep Space Gateway (DSG), een nieuw ruimtestation dat vlakbij de maan wordt gebouwd voor astronauten die onderweg zijn naar Mars.

De diepte in

In 2027 breekt Fase 2 aan, waarin de Deep Space Transport (DST) wordt gelanceerd richting het station bij de maan. Dit is een systeem waarmee bemande ruimtevluchten dieper de ruimte in kunnen gaan. In 2028 of 2029 verblijven astronauten hierin langer dan 400 dagen als test.

mars

Uiteindelijk moet de DST een grote module worden die kan worden bewoond en voorzien is van voedsel, water, medicijnen en wetenschappelijke apparatuur voor missies naar andere werelden. Het ruimtevaartuig moet herbruikbaar worden.

In Fase 3, die moet beginnen in 2030, wordt de DST visa een SLS-raket opnieuw bevoorraad met middelen en de crew die naar Mars vertrekt. Fase 4 is natuurlijk de trip zelf, in 2033.

mars zonnestelsel

Dit klinkt allemaal als gesneden koek, maar er worden nog wel wat beren op de weg gezien en dan hebben we het niet over de grote en de kleine beer. Het budget is bijvoorbeeld wel dingetje. De missie beslaat 0,5 procent van het totale budget van de Verenigde Staten. Ter vergelijking: de Apollo-missies besloegen 4 procent van het toenmalige totale budget van de Verenigde Staten.

Gezond en gelukkig naar Mars

Belangrijker vindt de NASA een ander obstakel. Naar Mars komen is één ding, maar hoe krijg je mensen gezond en gelukkig naar Mars? Astronauten moeten alles wat ze nodig hebben – inclusief lucht, water en eten – meenemen tijdens een reis die zo’n twee of drie jaar zal duren.

En hoe kom je eenmaal op Mars aan voldoende gezond voedsel? Goed, onderzoeken zijn in volle gang en deze Nederlander is het al gelukt om tomaten te kweken in Marsgrond. Moet goed komen dus.

mars eten
Foto: NASA

Dan nog de mentale fitheid. Hoe blijf je gelukkig als je zo lang opgesloten zit? NASA’s isolatie-experiment HI-SEAS, in de buurt van de vulkaan Mauna Loa op Hawaii, heeft wat dat betreft hoopvolle resultaten opgeleverd. Maar tegelijk is ook duidelijk geworden dat een reis naar Mars nog lang niet mogelijk is voor iedereen.

Competitie

Naast de uitdagingen is er ook nog de competitieve druk. Komen we weer eens terecht bij Elon Musk, die over vijf jaar al naar mensen naar Mars wil sturen. En Boeing hijgt Musk in de nek. Ook dit lucht- en ruimtevaartbedrijf wil in 2022 naar Mars.

Laten we hopen dat we allemaal profiteren van deze tot nog toe vriendelijke competitie. Als een particulier bedrijf als eerst op Mars landt, kan de NASA bouwen op hun ervaringen en zich richten op andere bijkomende problemen. Feit is dat het doel om mensen op Mars te laten landen straks bereikt is. En dan begint het eigenlijk pas écht interessant te worden.

Futurism

Reageer op artikel:
De missie van NASA: gezond en vrolijk naar Mars in vijf stappen
Sluiten