Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn E-bikes 28 feb 2020

De Muto wil de ultieme elektrische fiets voor in de stad worden

Op het gebied van de elektrische fiets of de e-bike zijn er vandaag de dag veel mogelijkheden en keuzes. De Muto is daarbij een nieuwe speler die zichzelf probeert te profileren als de ultieme fiets voor de stad.

Tijdens een presentatie in Amsterdam werd de nieuwe elektrische fiets aan het publiek voorgesteld. Muto is een projectgroep binnen Stella en men is drie jaar lang bezig geweest met het ontwikkelen van de nieuwe fiets.

De Muto als de ultieme elektrische fiets

In die presentatie wist de mede-oprichter te vertellen dat men dus drie jaar bezig is geweest met de ontwikkeling van deze nieuwe elektrische fiets. Daarbij heeft men het doel om de fiets in de verschillende Europese steden te introduceren. Daarbij moet de fiets het ultieme vervoersmiddel gaan worden. De fiets moet gebruikt kunnen worden om naar werk te fietsen, om de kinderen van school te halen, boodschappen te doen en nog meer.

Elektrische fiets
De Muto (Afbeelding: Muto)

Een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is dat je makkelijk verschillende accessoires op de fiets kunt plaatsen en weer verwijderen. Dat gaat via een klein opzetblokje. Wil je een mandje aan de voorkant van de fiets? Dan plaats je het blokje aan de voorkant en vervolgens klink je daar weer het mandje op. Dat werkt ongeveer hetzelfde als op de achterkant, waarbij er dan voor een mand of een kinderzitje overigens nog wel een extra bevestigingsstang naar achteren wordt geduwd om op die manier meer stevigheid te brengen.

Muto Elektrische fiets
Eén van de accessoires (Afbeelding: Muto)

De makers van de Muto elektrische fiets hebben daar bovenop goed gekeken naar de uitdagingen die de stad biedt. Zo wordt de fiets voorzien van dikke banden, waardoor je in een stad als Amsterdam niet bang hoeft te zijn dat je er mee in de trambaan vast komt te zitten. Ook wordt er gebruik gemaakt van banden met een zo laag mogelijk rolweerstand, waardoor het fiets makkelijk gaat.

Wil je geen gebruik maken van de Muto als een elektrische fiets? Dan kun je de accu aan de voorkant van de fiets er makkelijk uithalen en zou hij goed genoeg werken als een gewone fiets. Gebruik je hem wel als elektrische fiets? Dan heeft hij een actieradius van tussen de 60 en 70 kilometer. Dat is niet heel erg veel in vergelijking met andere modellen. Daar is echter bewust voor gekozen. In de stad fiets je meestal kleinere stukjes en dan hoef je geen batterij die de dubbele afstand aflegt. Wil je de elektrische fiets meenemen op fietsvakantie? Dan raadt Muto je aan een andere fiets te nemen. Hij weegt overigens 23,5 kilo, wat niet heel erg speciaal licht is.

Muto Elektrische fiets
Een kunstwerk met verschillende Muto’s (Afbeelding: Jelle van Es/ WANT)

Qua veiligheid wil men ook punten scoren met deze elektrische fiets. Zo is het licht altijd aan, zodat iedereen je goed kunt zien. Ook wordt er gebruik gemaakt van lichten van de zijkant. Dit omdat de meeste aanrijdingen vanaf de zijkant gebeuren. Met deze oplossing ben je dus wat veiliger. Het frame zelf is stevig en is verlijmd. Dat is een techniek die ook gebruik wordt bij vliegtuigen, waardoor je dus niet bang hoeft te zijn dat er iets mis gaat.

De Muto in actie (Afbeelding: Jelle van Es/ WANT)

Dan de prijs. De Muto elektrische fiets wordt geïntroduceerd voor 1699 eruo. Geloof je er gelijk al in? Dan kun je hem met een Early Bird-korting scoren voor 1549 euro. Meer lezen over de elektrische fiets? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
De Muto wil de ultieme elektrische fiets voor in de stad worden
Sluiten