Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jun 2018

De Nederlandsche Bank rondt drie-jarige Blockchain-test af

Het uiteindelijke doel van cryptocurrencies zoals Bitcoin en hun technologie is vaak vrij drastisch. Er wordt bijvoorbeeld vaak geroepen dat Bitcoin het huidige financiële stelsel met banken en munteenheden geheel gaat vervangen. Ooit. Leve de blockchain!

De Nederlandsche Bank test blockchain technologie

Of toch niet? Het ambitieuze doel van dergelijke digitale munten is ook een nadeel. Een cryptocurrency als XRP kan een bescheidenere rol spelen in het huidige systeem, zonder drastisch het onderliggende fundament te hoeven vervangen.

Een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt in ieder geval duidelijk dat de rooskleurige toekomst van blockchain nog ver weg is. DNB heeft drie jaar geëxperimenteerd met Distributed Ledger Technology (DLT), waaronder blockchain ook valt.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

De conclusie is simpel doch veelzeggend: blockchain-technologie is nog niet klaar voor implementatie in de financiële markt, aldus De Nederlandsche Bank. Dat wordt geconcludeerd in het rapport dat op 7 juni werd uitgebracht.

De huidige algoritmes zouden het benodigde volume aan transacties niet op een honderd procent veilige en efficiënte manier kunnen verwerken. DNB heeft vier prototypes ontwikkeld en geëvalueerd om de technologie en de toepassingen ervan beter in kaart te brengen en te analyseren.

Blockchain bitcoin

Hoewel Blockchain-technologie “interessant en veelbelovend is”, zijn huidige systemen die DLT niet gebruiken “zeer efficiënt, kunnen ze grote handelsvolumes faciliteren en bieden ze de legale zekerheid dat je betaald hebt.” Samengevat:

“De blockchain-oplossingen die zijn getest blijken niet efficiënt genoeg te zijn, qua kosten en energieverbruik, en ze kunnen niet dergelijk grote aantallen aan transacties verwerken.”

Voor nu is het dus nog te vroeg om te gaan juichen. Het is echter alleen al een goed teken dat grote banken op een serieuze wijze de technologie aan het testen zijn. Daar staat De Nederlandsche Bank niet alleen in.

Ook Britse, Canadese en Zwitserse centrale banken zijn al uitgebreid blockchain-technologie in hun huidige systemen aan het testen. Nee, de bankenwereld zal voorlopig nog niet geheel vervangen worden. Qua technologie kun je echter wel een flinke upgrade verwachten. Wat dat voor de consument gaat betekenen, blijft een kwestie van afwachten. Je kunt het complete rapport van de DNB hier checken.

?Lees ook: De grote vergissing: waarom fans van Bitcoin het succes van Ripple hekelen

Reageer op artikel:
De Nederlandsche Bank rondt drie-jarige Blockchain-test af
Sluiten