Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 13 februari 2020

De Need for Speed-reeks weer in handen van Criterion Games

De laatste drie games die uitgever Electronic Arts uit de Need for Speed-reeks uitbracht, werden gemaakt door ontwikkelaar Ghost Games uit Zweden. De uitgever heeft echter besloten om een verandering door te voeren.

Als gevolg daarvan is Criterion Games vanaf het volgende deel de ontwikkelaar van de serie. Deze Britse ontwikkelaar ken je voornamelijk van de diverse Burnout-games, maar zij waren ook verantwoordelijk voor Need for Speed: Most Wanted uit 2012. Daarna is de studio voornamelijk ingezet voor ondersteunend werk, maar nu mogen ze weer een groot project oppakken.

Need for Speed gemaakt door Criterion Games

Als gevolg van deze verandering wordt de Ghost Games-studio in Zweden nu omgedoopt tot EA Gothenburg en gaan zij nu diverse ontwikkelaars met hun projecten ondersteunen. Als gevolg van die verandering zouden zo’n dertig banen in de studio verloren kunnen gaan. Dat liet uitgever Electronic Arts weten aan de website GamesIndustry. Andere werknemers hebben een rol aangeboden gekregen in de studio van Criterion Games, maar dan moet je maar net zin hebben om te gaan verhuizen.

Need for Speed
Need for Speed Heat is de meest recente game uit de reeks (Afbeelding: Electronic Arts)

Criterion Games heeft tot nu toe twee games in de serie gemaakt. Het gaat om Most Wanted uit 2012 en Hot Pursuit uit 2010. Met name die laatste was voor zijn tijd erg goed en het is te hopen dat de oude tijden gaan herleven. Ghost Games heeft de games Need for Speed uit 2015, Payback uit 2017 en Heat uit 2019 op de markt gebracht. Hoewel de games zeker niet slecht waren, waren ze ook niet van het niveau van weleer en dat is waarschijnlijk de reden waarom deze maatregel wordt genomen.

Nadat Criterion Games in 2012 hun laatste Need for Speed-game uitgaven, kondigden ze in 2014 nog een racegame aan met verschillende extreme sports elementen. Deze game is echter nooit uitgebracht en diverse ontwikkelaars verlieten toen de studio. Wat dat betreft is de studio erg anders dan dat het was toen het de laatste Need for Speed uitbracht. Het is te hopen dat ze het stokje goed kunnen overnemen. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
De Need for Speed-reeks weer in handen van Criterion Games
Sluiten