De nieuwe in-ear noise cancelling headphone en SoundLink Mini van Bose zijn awesome

Gisteren werden wij door Bose uitgenodigd om bij de onthulling van twee nieuwe producten aanwezig te zijn. Zo’n uitnodiging kun je natuurlijk niet afstaan dus als nieuwsgierige aagjes fietsen we naar de Amsterdamse Herengracht waar de presentatie plaatsvond. Na een introductie was het dan zover, we mochten als één van de eersten de in-ear noise cancelling hoofdtelefoon; de QuietComfort 20 en de nieuwe SoundLink Mini Bluetooth speaker bezichtigen. We willen de producten niet zonder ze tot in de puntjes te testen de hemel in prijzen, maar onze eerste indruk is indrukwekkend.

QuietComfort 20

Steeds meer fabrikanten komen met Noise cancelling headphones op de markt, maar als in-ear uitvoering was-ie er nog niet. Om deze techniek in zo’n klein apparaat te stoppen hebben Bose-technici twee kleine microfoons in elk oordopje geplaatst. Eén microfoon wordt ingezet om het naderende geluid te voelen en de ander om het geluid van binnen te meten. Daarna zorgt een chip ervoor dat binnen een fractie van een milliseconde het benodigde ruisonderdrukkende signaal wordt berekend. Hierdoor wordt het omgevingsgeluid niet toegelaten in het gehoor. Tevens zorgt het design van de heapdhone ervoor dat het oor geheel is afgesloten. Wij vonden ‘m erg comfortabel zitten, maar het meest bizarre was dat het resultaat verbluffend was. Wij hadden het niet verwacht, laten we het zo zeggen.

 
Tijdens de interactieve presentatie werd de QuietComfort 20 op verschillende manieren gedemonstreerd. Lage en hoge klanken worden mooi getoond en zijn instrumenten zuiver hoorbaar. Tijdens een demo kregen we muziek te horen op een medium volume en werd er in de omgeving om ons heen geluid met een sterkte van 85 decibel afgespeeld. Hier kwamen we pas achter toen we de headphone uit onze oren haalden, want we hoorden er daadwerkelijk niets van. Bose las tijdens de presentatie onze gedachten, want in sommige situaties wil je niet volledig van je omgeving afgesloten zijn; bijvoorbeeld in het verkeer. Daarom is er de ‘Aware-modus’. Hiermee schakel je het omgevingsgeluid in, zodat dit toch hoorbaar is wanneer je muziek aan het luisteren bent of aan het telefoneren bent. Ook deze feature werkt top.

Om noice cancelling mogelijk te maken is een batterij nodig. De volle oplaadbare batterij die tussen de in-ear en muziekspeler hangt gaat zo’n zestien uur mee. Is-ie leeg? Dan kun je er nog steeds muziek mee luisteren, maar dan zonder de noise cancelling-optie. De QuietComfort 20 ligt in augustus of september voor een adviesprijs van 299,95 euro in de winkels. Niet goedkoop, maar je haalt er wel kwaliteit mee in huis. Wij kijken in ieder geval uit om ‘m uitgebreid te testen.

SoundLink Mini

“Zijn er niet genoeg draagbare Bluetooth speakers op het moment,” zou je misschien denken bij het horen dat Bose nu ook met een draagbare speaker komt. Maar goed als je je bedenkt dat ze de zuiverheid van de ‘normale’ SoundLink hebben weten te verpakken in een speaker die zeventig procent kleiner en vijftig procent lichter is, denk je er wellicht positiever over na. De speaker kost overigens ‘maar’ 199,95 euro, waardoor-ie iets duurder is dan bijvoorbeeld de Lowdi (129 euro) en de Jabra SOLEMATE (179 euro), maar een stuk beter is als je het hebt over de kwaliteit en het bereik van het geluid. Onze eerste ervaring met de SoundLink Mini is dan ook dat je er met gemak een woonkamer mee vult. Natuurlijk hangt dit van de grootte van de kamer af, maar wij stonden op een afstand van zo’n acht meter.

 
De SoundLink Mini speaker is van twee nieuwe passieve radiatoren voorzien dat lage noten kan produceren die weer worden aangedreven door Bose-sensoren. Wij vonden dat zowel de midden- als de hoge frequenties helder klonken. Bij het nummer ‘Your Drums, Your Love’ van AlunaGeorge had-ie op een hoog volume wel wat moeite om de ruis te onderdrukken. Maar dat kan ook door de Spotify-kwaliteit komen. De verbinding komt tot stand middels Bluetooth en maakt het design de draagbare speaker helemaal af. De strakke aluminium behuizing oogt en voelt robuust en is bestand tegen krassen. Verder wordt-ie geleverd met een oplaadstation en een oplaadbare batterij die maximaal zeven uur meegaat. Houd je van kleur? Dan kun je ‘m voorzien van een oranje, groene of blauwe cover. Wij vinden alleen dat ten koste gaat van het mooie design. Interesse? Vanaf 11 juli ligt-ie in de winkels.

Reageer op artikel:
De nieuwe in-ear noise cancelling headphone en SoundLink Mini van Bose zijn awesome
Sluiten