Redactie
Redactie Cars 5 mrt 2014

De nieuwe MINI zit stampvol technische snufjes die jou veiliger laten rijden

De introductie van de nieuwe MINI betekent ook een introductie van een vrachtlading aan spiksplinternieuwe veiligheidsfeatures. De nieuwe eigenschappen die met recht technische hoogstandjes zijn. En technische hoogstandjes, daar houden we bij Want wel van.

 
Eén van de meest opvallende technische snufjes is het zogeheten City Collision Mitigation systeem. Dit systeem laat de auto op lagere snelheden afremmen om aanrijdingen te voorkomen of de impact ervan te verminderen. Het is niet een volledig nieuw systeem. Het automatische remmen zagen we immers al eerder bij grotere auto’s. Maar in een compacte auto als de Mini is de feature echter helemaal nieuw. Dat er nogal wat haken en ogen zitten aan het ontwikkelen van zo’n automatische rem bleek toen het systeem van Volvo, ironisch genoeg tijdens een demonstratie, voor het oog van de camera faalde.

 
Een ander stukje techniek waarmee MINI je veiliger de weg op wil sturen is de slimme motorkap. Bij een aanrijding met een voetganger klapt de motorkap aan de raamzijde een beetje omhoog zodat het slachtoffer enigszins verend wordt opgevangen en met een gunstigere hoek op de voorruit terechtkomt. Mede hierdoor en door de ietsjes langere motorkap scoort de MINI maximaal op voetgangersveiligheid. Onderstaande video laat zien hoe zo’n soort motorkap precies werkt.

Het jammere van deze veiligheidssystemen is natuurlijk dat je er voor betaalt maar, mits ze werken, er nooit iets van merkt. Dat geldt niet voor een andere nieuwe eigenschap van de MINI die ze zelf Adaptive Cruisecontrol noemen. Hiermee houdt je auto automatisch afstand tot je voorganger. Het systeem gebruikt hiervoor dezelfde cameratechniek als bij de slimme motorkap en de automatische rem. Een perfect middel tegen bumperklevers dus.

 
Bij Want houden we van hard rijden, maar minder van boetes betalen. Met MINI’s Speed Limit Info en Traffic Sign Memory kun je je laten waarschuwen wanneer je dreigt de toegestane snelheid te overschrijden. Dat zal in het begin wellicht wennen zijn. Maar het bespaart in ieder geval wat boetes.

Binnenkort gaan we testrijden met deze nieuwe MINI en zullen we meemaken of de nieuwe features echt zo goed werken. We verheugen ons er nu al op.

 

 
Wij van Want zijn erg benieuwd naar je mening over dit artikel. Vul hier de vragenlijst in, het kost je hooguit één minuutje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nieuwe MINI zit stampvol technische snufjes die jou veiliger laten rijden
Sluiten