Rutger Houweling
Rutger Houweling Cars 8 feb 2017

De nieuwe SEAT Ibiza haalt de concurrentie genadeloos in

Tja, hoe zal ik beginnen..? Het wordt in ieder geval hoog tijd dat er een nieuwe SEAT Ibiza op onze autowegen verschijnt. Want zeg nou eerlijk, met de vernieuwde Leon en Ateca in het portfolio kan de oude vertrouwde Ibiza écht niet meer. Wij vlogen daarom naar Barcelona om die nieuwe rijdende spetter tijdens de onthulling van dichtbij te bekijken.

De nieuwe SEAT Ibiza: Vroommmm!

SEAT heeft er zo’n negen jaar over gedaan om de vijfde generatie SEAT Ibiza op de markt te brengen. En die ontwikkeltijd heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen komt de Ibiza qua looks steeds dichter in de buurt van zijn broer Leon, ook qua ruimte en technologie. Een ruimer interieur moet ervoor zorgen dat de auto een stuk comfortabeler aanvoelt. Je begrijpt dan ook dat de nieuwe SEAT Ibiza met vijf portieren wordt geleverd. #meerportierenmeervrijheid

Seat Ibiza

Laag verbruik, lage uitstoot, dûh

Hoeveel de auto daadwerkelijk verbruikt moet uiteraard nog blijken, maar zoals wij van SEAT zijn gewend heb je vanaf juni 2017 de keuze uit drie zuinige benzinemotoren. Denk aan een 1.0 MPI met 75pk, maar ook aan een 1.0 TSI 95- en 115pk uitvoering (krachtigste versie ook met een DSG-versnellingsbak beschikbaar). Heb je nog even geduld? Eind 2017 komt er een 1.5 TSI op de markt die zo’n 150pk aan vermogen produceert en dus net wat krachtiger accelereert.

Knapper dan de Polo, sportiever dan de Fabia, right?!

Meer fan van een Diesel? Check dan de efficiënte 1.6 TDI die in een 80-, 95- (ook als DSG) en 115pk uitvoering op de markt komt. Kies je voor de krachtigste uitvoering? Reken dan op een handgeschakelde zesbak. Anders heb je een vijfversnelling tot je beschikking. Tot slot kun je ook nog voor een 1.0 TGI, die op aardgas en benzine loopt, kiezen.

Zowel voor het blok als de cilinders is aluminium gekozen. Dat scheelt uiteraard in het gewicht ten opzichte van staal.

Seat Ibiza

SEAT’s Design DNA is met daadkracht doorontwikkeld

Zoals wij al aangaven, de Ibiza lijkt steeds meer op de Leon. Dit komt mede door de doorontwikkeling van de kenmerkende lijnen van SEAT. Lijnen die zijn geïnspireerd op het straatbeeld van Barcelona. “Dit is een échte Spaanse auto. Kijk naar de architectuur en karikatuur die Barcelona biedt. De auto voelt logisch aan en biedt controle. Spanjaarden zijn goed in wat ze doen en dat straalt de nieuwe Ibiza uit,” aldus SEAT’s hoofddesigner Alejandro Mesonero aan WANT.nl.

Wij durven dan ook met volle overgave te zeggen dat dit de mooiste keuze in het B-segment is. Of weet jij een mooiere hatchback aan ons voor te stellen? Knapper dan de Polo, sportiever dan de Fabia, right?!

SEAT was de eerste die Full LED-lampen voor zo’n goedkope prijs kon aanbieden. Dat heeft mede voor het herkenbare SEAT DNA gezorgd. De driehoekige Full LED-koplampen vind je dan ook in de Ibiza terug.

Technologie om van te genieten

De wielbasis is groter gemaakt en SEAT heeft eindelijk goede stappen met het interieur gezet. Binnenin oogt de Ibiza frisser, sportiever en er is voor mooiere materialen en kleuren gekozen. De FR-uitvoering met subtiele sportstrepen op de bekleding, de Xcellence-variant met mooi afgewerkte suède bekleding. Alle bedieningselementen en instrumenten zitten uiteraard goed in het blikveld van de bestuurder.

Nee, nee, wij vergeten de geavanceerde technologie niet in het verhaal

Technologie om van te genieten, dat is één van SEAT’s uitgesproken motto’s. Niet voor niets investeert de autofabrikant de laatste jaren steeds meer in research & development (zeven procent van de totale omzet). Innovatie staat centraal en moet de auto’s van de laatste snufjes voorzien. Zo introduceert SEAT rijassistentiesystemen in het B-segment.

Daar blijft het uiteraard niet bij. Om maar een aantal innovaties te noemen: parkeersensoren, een hoge-resolutie achteruitrijcamera voor een goede beeldkwaliteit, een 8-inch touchscreen, een draadloze telefoonoplader en de kenmerkende Full Link-technologie met Apple Car Play, Android Auto en Mirror Link.

Laten we elkaar geen mietjes noemen!

Wij gaan natuurlijk niet cruisen in een auto met een audiosysteem voor softies. Laten we elkaar geen mietjes noemen! SEAT heeft voor de nieuwe Ibiza de armen ineen geslagen met Beats Audio. Zeven premium speakers en een 8-kanaalsversterker gaan ervoor zorgen dat de tunes op een prettige manier jouw oren in worden gedropt.

Tot slot zijn technologieën als Emergency Assist, Adaptive Cruise Control, Keynes Entry en het herkennen van voetgangers ook optioneel in de nieuwe SEAT Ibiza.

De voorverkoop start in april, vanaf juni 2017 vind je de Ibiza op de weg

Wat ons betreft overtreft SEAT het B-segment. En dat wordt tijd. De vijfde generatie Ibiza opent weer nieuwe deuren voor bestuurders die eens wat anders dan een Polo willen. No offence, maar zo is het wel.

De SEAT Ibiza komt in de welbekende uitvoeringen Reference, Style, FR en Xcellence. De voorverkoop start in april en is de nieuwe Ibiza vanaf juni 2017 leverbaar. Enjoy driving!

Fotografie door the writer himself, Rutger Houweling, aka #Gadgetmodel.

In samenwerking met SEAT

Reageer op artikel:
De nieuwe SEAT Ibiza haalt de concurrentie genadeloos in
Sluiten