Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 10 apr 2019

De Oculus Quest maakt VR-gamen nog toegankelijker – Hands-On

Een paar jaar geleden was het Oculus die begon met de wereld van VR-gaming. Dankzij de Oculus Rift was het mogelijk om games via een krachtige pc in Virtual Reality te beleven. Zoals met elke nieuwe techniek begon het beperkt. De bril was duur, de hardware die je nodig had was prijzig en veel echte toffe content was er nog niet. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb je met de HTC Vive een goede concurrent op de markt. Ook is er de Oculus Go, waarmee je zonder pc gebruik kunt maken van de VR-mediamogelijkheden (zoals VR porn, want laten we eerlijk zijn, dat is gewoon interessant). Je hebt echter een groot gat tussen de prijs van high-end gaming in VR en VR-video’s bekijken. Met de Oculus Quest wordt dat probleem opgelost.

Oculus Quest is VR-gaming zonder gaming-pc en beperkingen

Ik vloog deze week naar Londen om daar los te gaan met de Oculus Quest en de Oculus Rift S. Waar die laatste een mooie upgrade is van de huidige Oculus Rift, is het met name de Oculus Quest interessant. De VR-bril werkt hetzelfde als de Oculus Go. Dat betekent dat je hem gebruikt zonder dat je er een pc hoeft te hebben en kabels hoeft te trekken. Maar tegelijkertijd is hij krachtig genoeg om diverse grote VR-games te draaien.

Oculus Quest

De Oculus Quest wordt geleverd met twee controllers die je in je handen plaatst en daarmee kun je alle games spelen. Intern maakt de Oculus Quest gebruik van vier interne tracking camera’s, waarmee de bril meet of je een kant op beweegt of bukt. Je hebt dus geen camera nodig die de bril meet. Daarnaast zijn de controllers ook draadloos, dus heb je complete bewegingsvrijheid. Via een optie in het menu kun je door de bril heen kijken, via een camera, en kun je zodoende op de grond aftekenen hoeveel bewegingsvrijheid je hebt. Als je richting de randen beweegt, dan waarschuwt de bril je, waardoor je hopelijk in de praktijk geen dingen omgooit.

Omdat je gebruik maakt van twee redelijk gelijke controllers in vergelijking met de Oculus Rift S, kun je veel games spelen, zolang de Quest het aankan. Het was voor mij niet helemaal duidelijk wat voor beperkingen er uiteindelijk qua kracht zijn in vergelijking met de Rift S en een dikke pc, maar de ontwikkelaars wilde duidelijk maken dat er veel mogelijk was. Zelf heb ik een tweetal games gespeeld met de Quest op mijn hoofd.

Oculus Quest

Los met Beat Saber

De eerste is Beat Saber, wat toch wel één van de beste VR-games van dit moment is. Het is een muziek ritme game, waarbij jouw twee controllers veranderen in lightsabers. Daarmee moet je op de beat van de muziek noten op de juiste manier wegslaan en obstakels ontwijken. Het grote voordeel van de Oculus Quest is de ultieme vrijheid. Je hebt geen kabels waar je rekening mee moet houden of een camera die jouw tracking moet volgen. Ik zat er tijdens het spelen gelijk in. Zelfs met de muziek die door de luidsprekers van de headset komt in een drukke omgeving kon ik de muziek goed horen en was echt helemaal in de game. Het was een heerlijke ervaring.

Beat Saber

Sports Scramble als Wii Sports

De tweede game is Sports Scramble. Dat is eigenlijk Wii Sports voor de VR-bril. Het leuke hieraan is dat je het online tegen andere spelers op kunt nemen. Op die manier heb ik een potje tennis gedaan tegen een andere speler. De game is lekker vrolijk en door het slaan van de bal kun je verschillende powerups activeren tijdens de rally. Zo verandert de tennisbal bijvoorbeeld in een golfbal die moeilijker is te raken of verhoog je de netrand. Je hoeft niet naar links of rechts te rennen, maar het is wel zaak om goed te timen en gebruik te maken van je fore- of backhand. En daarbij zorgt het vlak raken er voor dat je hem goed hard slaat, terwijl een bal die je raakt in een soort lobbeweging ook echt als een hoge bal over het net gaat. Het werkte goed en was verrassend leuk. Er zijn uiteindelijk ook andere sporten die je kunt beleven.

Sports Scramble

De Oculus Quest is echt een zeer tof device die er voor zorgt dat je zonder beperkingen kunt genieten van VR-gaming. De headset moet deze lente uitkomen en zal dan een adviesprijs gaan krijgen van 449 euro. Dat is nog steeds prijzig, maar je hoeft er dan geen dure gamepc meer bij te kopen en kunt ook genieten van hoogwaardige Virtual Reality-videos die je vanuit de browser kijkt.
Zoals gezegd ben ik ook losgegaan met de Oculus Rift S. Een preview daarvan kun je hier lezen.

Reageer op artikel:
De Oculus Quest maakt VR-gamen nog toegankelijker – Hands-On
Sluiten