De perfecte natuurfoto maak je pas na 200.000 pogingen

Alhoewel je tijdens een goede point-and-shoot sessie prachtige foto’s kunt maken, het maken van een kwaliteitsfoto kost tijd. Of het nou gaat om een portret van een fantastisch model of om een indrukwekkende natuurfoto maakt niet uit. Timing is vaak het allerbelangrijkst. Ken je het voorbeeld van de IJsvogel al? Fotograaf Alan McFadyen heeft zes jaar moeten wachten totdat hij deze perfecte foto van een IJsvogel maakte. Maar ook Charlie Hamilton James, fotograaf van National Geographic, beschikt over de nodige dosis geduld om de perfecte foto te maken. Dat bewijst hij met dit indrukwekkende beeld:

200.000 foto’s in vijf maanden tijd

Charlie heeft in een periode van vijf maanden zo’n tweehonderdduizend foto’s moeten maken om tot dit resultaat te komen. Het moest echter wel allemaal op afstand gebeuren, want het Grand Teton National Park is geen natuurpark waar je zomaar vrij met je camera kunt rondlopen. Dan kun je erop rekenen om door een Grizzlybeer te worden opgegeten. Charlie heeft de camera dan ook op een vaste plek gezet met daaromheen een gecamoufleerde box. De camera was van een bewegingssensor voorzien zodat er op afstand automatisch beelden werden gemaakt.

Boze raven en gieren

Wekelijks reed Charlie samen met de park rangers richting de camera om de foto’s te bekijken. De Nikon D7100 beschikte over twee 128GB opslagkaarten die meestal met foto’s van raven en gieren volstonden. Daarna werden de batterijen vervangen en moest Charlie weer een week wachten. Met de hoop dat de Grizzlybeer een bizon zou opeten en de boze gieren rondvlogen. In National Geographic’s mei editie van 2016 vind je de foto met een uitgebreid interview. Wat ons betreft krijgt fotograaf Charlie Hamilton James een groot applaus voor deze natuurfoto en wint hij dit jaar een aantal fotografieprijzen.

Reageer op artikel:
De perfecte natuurfoto maak je pas na 200.000 pogingen
Sluiten