Details Playstation 5 tonen langverwachte functie

Op dit moment is de PlayStation 4 zonder twijfel de meest populaire spelcomputer op de markt. Het is het platform dat de meeste gamers in huis hebben staan, mede dankzij een grote hoeveelheid aan toffe exclusieve games. Toch is er één ding dat de PlayStation 4 niet heeft: de mogelijkheid om games van oude platformen te spelen. Waar je op de Xbox One de mogelijkheid hebt om steeds meer Xbox 360-games er op te spelen, daar kun je geen PlayStation 3-game op de PS4 spelen. Tenzij je games streamt via PlayStation Now, maar dat is weer een ander verhaal. Met de PlayStation 5 zou dat wel moeten gaan kunnen.

Speel oude games op je PlayStation 5

Dat is althans hetgeen dat we kunnen afleiden van een patent dat Sony heeft aangevraagd. Dat is een paar jaar geleden al in het geheim gedaan, maar het is nu openbaar geworden. Het patent beschrijf ‘remastering by emulation’, dat het mogelijk maakt om oude games af te spelen, maar ook het mooier te laten ogen.

PlayStation 5

Met name de PlayStation 3-games zijn lastig over te zetten op een ouderwetse manier, omdat dat platform gebruik maakte van een hele specifieke setup, die het voor ontwikkelaars destijds enorm lastig maakte om er fatsoenlijk games voor te maken. Met het emuleren van de games zou het mogelijk moeten zijn om ze alsnog op de PlayStation 5 af te spelen. Het patent wordt als volgt beschreven:

Each asset such as a texture called for by legacy software such as a legacy computer game software has a unique identifier associated with it. The unique identifier can be rendered by imposing a hash on the asset, and then the asset stored with its identifier in a data structure. An artist remasters the textures for presentation on a higher resolution display than envisioned in the original software, and stores them back in the data structure with their identifiers. The original software is then played on the higher resolution display, with asset (such as texture) calls being intercepted, identified, and the data structure entered to retrieve the remastered asset having a matching identifier. The remastered asset is then inserted on the fly into the game presentation.

Nu duurt het nog wel een tijdje voordat de PlayStation 5 op de markt komt. Wij verwachten hem zelf niet eerder dan 2020, maar dan kun je waarschijnlijk wel gelijk aan de slag met al je oude games. Nu al meer lezen over gaming? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Details Playstation 5 tonen langverwachte functie
Sluiten