De Pokémon Trading Card-game spelen is verrassend leuk

Als vader van twee jongens ben ik bekend met de Pokémon Trading Cards. Mijn monsters verzamelen die kaarten maar al te graag. Het is iets dat ik van vroeger herken, toen ik pakjes met Panini-voetbalkaarten kocht om die vervolgens in een album te plakken of te ruilen met vriendjes op het schoolplein. Maar met de Pokémon-kaarten kun je ook de Pokémon Trading Card-game spelen.

En dat heb ik onlangs als 36-jarige voor het eerst in mijn leven gedaan. Waarom het er nooit van is gekomen? Ik denk dat het een combinatie is tussen mijn leeftijd en het feit dat ik in mijn vriendengroep niemand heb die die passie kent. Het ligt dus een beetje aan mijn bubbel. Maar op uitnodiging van de The Pokémon Company International ging ik met een aantal mensen aan de slag. Onder de begeleiding van een heuse Pokémon-professor.

Passie voor de Pokémon Trading Card-game

Deze dame heeft een fantastische passie voor de Pokémon-kaarten en reist de wereld over om op grote toernooien als scheidsrechter er voor te zorgen dat alles loopt zoals het zou moeten. En nu had ze dus de tijd genomen om de game uit te leggen en ons vervolgens de kans te geven om er mee aan de slag te gaan.

Helemaal onbekend met kaartgames als deze ben ik niet. Hearthstone, de populaire game van Blizzard, is gebaseerd op het principe van de kaartgames en wat dat betreft snapte ik hoe te werken met een deck en goed moest kijken naar de kaarten en de verschillende bonussen die deze geven. Als Hearthstone je niks zegt, dan kun je de Pokémon Trading Card-game het beste zien als een soort schaken, maar dan iets geavanceerder. Je hebt te maken met een aantal standaarden die je kunt incalculeren, maar je hebt ook wat geluk nodig met de kaarten die je uit je deck trekt, om op die manier voor jezelf de mogelijkheid te geven om een aanval op te bouwen.

Er zijn in de game meerdere manieren om te winnen. Ten eerste heb je zes bonuskaarten die aan de zijkant van het veld liggen. Elke keer wanneer je een Pokémon van de tegenstander verslaat, dan mag je zo’n kaart pakken. Heb je ze alle zes? Dan win je. Je wint ook wanneer de tegenstander geen Pokémon heeft om in te zetten. En tot slot kun je nog winnen door er voor te zorgen dat jouw tegenstander geen kaart meer van zijn deck kunt pakken. Tot zover de simpele regels.

Pokémon kaarten
(Bron: Pokémon Company)

Vanaf dat moment wordt het al wat lastiger. Vanuit je eerste hand met zeven kaarten moet je minstens één basis-Pokémon hebben, welke je later in de game kunt laten evolueren. Deze leg je dan op het speelveld neer en in de volgende beurt plak je daar een energiekaart aan vast. Wanneer je genoeg energiekaarten hebt, dan kun je een aanval gaan uitvoeren en op die manier proberen de Pokémon van de tegenstander te verslaan. Daarbij moet je rekening houden met de regels van Pokémon, waarbij sommige Pokémon extra effectief zijn tegen een bepaald soort Pokémon en weer minder krachtig zijn tegen anderen. Wanneer je tijdens een aanval genoeg schade doet bij de tegenstander, dan kan zijn of haar Pokémon ‘fainten’ en is deze uitgespeeld.

Wat dat betreft is het dus redelijk bekende koek voor de Pokémon-liefhebber. Het wordt echter wat lastiger wanneer je je Pokémon gaat evolueren of wanneer je met de Trainer-cards gaat spelen. Die laatsten kun je zien als een soort van Kans-kaarten en geven je bepaalde bonussen, zoals het wisselen van een Pokémon die je nu in je hand hebt met één uit je deck of het terug schudden van je hand in het deck en daar dan een nieuwe hand uithalen.

(Bron: Pokémon Company)

Genoeg variatie

Maar door dit soort verschillende elementen is het echt leuk om mee te gaan spelen. De verschillende potjes die ik speelde waren leuk en ik begreep het redelijk. Ik kan me goed voorstellen dat dit een spel is dat je een lange tijd kunt gaan spelen. Zeker wanneer je pakjes er bij koopt en een eigen deck gaat maken en daarmee in buurthuizen tegen andere spelers gaat strijden. Lijkt het je zelf leuk om hiermee aan de slag te gaan? Dan heb ik goed nieuws, want van Media Tornado mag ik een handige starterset weggeven, waardoor je gelijk een gebalanceerd deck hebt om mee te spelen. Om hier kans op te maken, vragen we je een mail te sturen naar [email protected], waarbij je aangeeft mee te willen doen met de prijsvraag. Laat daarbij ook even je adresgegevens achter, zodat we het op kunnen sturen.

Pokémon kaarten
Deze startersset geven we weg (Bron: Pokémon Company)

En als je daarna verder wilt gaan, dan is het leuk om je te verdiepen in Cosmic Eclipse, wat de laatste grote uitbreiding van de Pokémon Trading Card-game is. Wil je meer lezen over Pokémon? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
De Pokémon Trading Card-game spelen is verrassend leuk
Sluiten