Daniel Koster
Daniel Koster 18 apr 2016

De populaire wetenschap toont aan: kale mannen zijn aantrekkelijker

Toen we een jaartje terug met deze helm kwamen die je veilig én kaal de weg opstuurt werd daar enthousiast op gereageerd. We beginnen nu pas écht te begrijpen waarom dit het geval was. Een studie die ons via ons zusje Famme onder de aandacht kwam heeft namelijk aangetoond dat kale mannen aantrekkelijker zijn.

Onderzoek over kale mannen

Volgens de Amerikaanse Hair Loss Association (ja, die bestaat echt) verliest tweederde van de mannen een deel van zijn haar rond zijn 35ste. Maar liefst 85 procent van de mannen kampt rond z’n vijftigste met significant haarverlies. Reden genoeg voor Albert E. Mannes, onderzoeker aan de Universiteit van Pennsylvanië, om te onderzoeken wat het kaal zijn nou betekent voor de aantrekkelijkheid van de man. In drie verschillende experimenten onderzocht hij de relatie tussen kaalheid en aantrekkelijkheid gemeten aan de hand van verschillende concepten.

Experiment 1: kale mannen en mannen met haar

In het eerste experiment kregen 59 participanten 25 foto’s te zien. Hiervan waren tien mannen kaal. De andere foto’s kenden mannen met verschillende haarlengtes. De participanten moesten de onderwerpen van de foto’s waarderen op macht, invloed en autoriteit. De resultaten lieten zien dat mensen met kale hoofden dominanter waren dan mannen met bossen haar!

Experiment 2: dezelfde man met en zonder haar

Bij het tweede experiment kregen 344 participanten twee foto’s van vier verschillende mannen te zien. Dit experiment is krachtiger, aangezien de eerste foto van de man mét haar was, de tweede zonder. Het uiterlijk van de man kan hierdoor niet van invloed zijn op de uiteindelijke waardering van de man. Wat bleek? Kale mannen waren dominanter, zouden 2,5 centimeter groter zijn en dertien procent sterker!

Experiment 3: een geschreven uitleg

In het laatste experiment kregen vijfhonderd participanten een geschreven uitleg over het uiterlijk van een man te zien. De beschrijvingen waren identiek behalve omtrent het kapsel van de mannen in kwestie. De man met een geschoren hoofd zou mannelijker, dominanter, sterker en meer een leider zijn.

Flink wat bewijs dat kale mannen aantrekkelijker zijn

De drie studies tonen gezamenlijk aan dat kale mannen aantrekkelijker zijn dan mannen met haar. Het onderzoek wees trouwens nog één ding uit wat misschien nog wel het belangrijkst is. Mannen die probeerden te verdoezelen dat hun haar aan het afnemen was werden het minst aantrekkelijk gevonden. Kortom: wil je er aantrekkelijker uitzien? Scheer dan je hoofd kaal. Vooral als je haarlijn aan het afnemen is, want zaken als toupetjes of cosmetische ingrepen maken het enkel erger!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De populaire wetenschap toont aan: kale mannen zijn aantrekkelijker
Sluiten