De reden waarom de Facebook-app jouw accu leegslurpt

Tegenwoordig kun je checken hoeveel procent van je batterij elke mobiele applicatie gebruikt, maar dat houdt nog niet in dat je weet waarom die applicatie zoveel procent opslurpt. In het geval van de Facebook-app en Facebook Messenger komt dit omdat Facebook veel monitort wat jij allemaal met de apps doet. En nog vervelender, Facebook geeft dit niet vrij dus is de developer xXCallMeGreenyXx (zo noemt hij zichzelf op Reddit) in de code gedoken. Tijdens de ontcijfering kwam hij erachter dat er in de apps bijna zevenhonderd gedragingen worden gemonitord die vervolgens naar Facebook zelf worden verstuurd. Hier wordt de gebruiker niet voor ingelicht.

Facebook meet met de apps bijvoorbeeld voor hoe lang ze open blijven staan. Zowel op de voorgrond als op de achtergrond. Maar ook hoe lang de laadtijd is, met welk Wifi-netwerk het apparaat is verbonden, welk type creditcard je gebruikt, hoe je navigeert, hoe vaak je de app vernieuwt en meet Facebook hoeveel je door de app scrollt. Dit laatste gaat zelfs zo ver dat Facebook het tot op de pixel weet. En zo zijn er dus nog veel meer meetpunten die continue in de gaten worden gehouden.

xXCallMeGreenyXx noemt dit een enorme inbreuk op onze privacy en dat het ervoor zorgt dat de apps op oudere apparaten minder goed werken. Toch zijn anderen positiever gestemd. In de discussie op Reddit wordt gezegd dat de gegevens worden gemeten ter verbetering van de app in de toekomst en dat alle gebruikers er profijt van hebben. De vraag is alleen wat het type creditcard hiermee te maken heeft. Of het Wifi-netwerk? Zorgt een lange netwerknaam ervoor dat de app langzamer wordt? Door het monitoren van al deze gedragingen zorgen de apps er in ieder geval voor dat je accu wordt leeggeslurpt.

Reageer op artikel:
De reden waarom de Facebook-app jouw accu leegslurpt
Sluiten