Daniel Koster
Daniel Koster 17 jul 2016

Dé reden waarom de jetlag zoveel malen erger is als je naar het oosten vliegt

Wij houden van WANT bij reizen en dat gaat vaak hand in hand met vliegen. Vliegen vinden we normaliter geen probleem. Vooral als je in een vliegtuig met een skydeck of een vliegtuig dat transparant is kunt vliegen! Het enige dat minder is, is die vervelende jetlag. Die lijkt daarnaast altijd heviger te zijn als je naar het oosten vliegt. Zo vloog redacteur Daniël bijvoorbeeld laatst op en neer naar Colombia. De heenweg voelde ‘ie zich kiplekker. Op de terugweg moest ‘ie een paar dagen op de bank bijkomen. Maar wat is nou de reden dat je een zoveel ergere jetlag hebt als je naar het oosten vliegt? Eindelijk weten we waarom!

Een ergere jetlag als je naar het oosten vliegt, feit of fabel?

Je hoort wel vaker van die wijsheden die dan totale onzin blijken te zijn. Dat is in dit geval niet zo! Een onderzoek keek namelijk naar onze interne klok. Die is zo’n 24,5 uur. Dat extra halve uurtje maakt het gemakkelijker om naar het westen te vliegen, want daar wordt je dag wat langer van. Een kortere dag, wat gebeurt als je naar het oosten vliegt, is echter moeilijker te behappen. Dat is de reden van de jetlag. Je lichaam en brein kan het niet aan dat je interne klok in de war wordt geschopt. En dat gebeurt dus heviger als je naar het oosten vliegt.

De notie aan een wiskundig model onderworpen

Alles leuk en aardig, maar dat moet wel worden bewezen natuurlijk! De onderzoekers stelden een wiskundig model op. Dit model simuleerde wat er met je brein gebeurt als je reist. De resultaten bevestigden hetgeen de onderzoekers al dachten. De gemiddelde persoon moet minder dan vier dagen bijkomen van een trip naar het westen waar ze drie tijdzondes passeren. Zes tijdzones zou zes dagen duren en negen tijdzones ongeveer acht dagen. Naar het oosten duurt het voor drie tijdzones echter vier dagen. Voor zes tijdzones een dag of acht en voor negen tijdzones twaalf dagen!

Natuurlijk is het weer anders per persoon. Nu weet je waarom, dat ligt dus aan jouw interne klok. Die van Daniël ligt dus duidelijk boven de 24 uur. Interessant zeg! O ja trouwens, zoek dit plekje in het vliegtuig uit. Daar ben je namelijk het meest veilig tijdens een vliegtuigongeluk! Better safe than sorry. Vlieg ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dé reden waarom de jetlag zoveel malen erger is als je naar het oosten vliegt
Sluiten