Daniel Koster
Daniel Koster 25 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Dé reden waarom vliegtuigen over winglets beschikken

Om flinke afstanden te overbruggen ben je al gauw aan het vliegtuig overgeleverd. Hoe de slimme apparaten zo goed als altijd ervoor zorgen dat je zonder kleerscheuren op je bestemming aankomt is reuze interessant. Op deze manier blijven ze bijvoorbeeld in de lucht en voordat ze überhaupt de eerste vlucht maken worden ze aan een hele reeks experimenten onderworpen. Is het je echter wel eens opgevallen dat ze winglets, van die rare opstaande verlengingen aan het einde van de vleugels, hebben. Maar waarom dan?

Dé reden dat vliegtuigen winglets kennen

De nieuwere vliegtuigen zijn vaak in het bezit van winglets. De reden dat vliegtuigen van die opstaande verlengingen kennen is vrij simpel uit te leggen. Zij zorgen er namelijk voor dat het vliegtuig efficiënter is bij het creëren van lift. Dit houdt dus in dat het vliegtuig gemakkelijker de lucht ingaat. De simpele tweak aan het vliegtuig zorgt ervoor dat er minder vermogen van de motoren is benodigd. Een kostenvoordeel en een voordeel voor het milieu dus! Zo gaf Boeing aan dat winglets zorgen voor vijf procent minder brandstofverbruik en vijf procent minder CO2 uitstoot.

Twee oplossingen

Het geinige is dat winglets niet de enige manier zijn om betere lift te creëren. De andere manier is namelijk het verlengen van de vleugels. Dit is alleen niet altijd ideaal. Sommige vliegvelden kunnen een bepaalde vleugelmaat aan. De Boeing 737 en -757 kunnen daarom niet horizontaal van langere vleugels worden voorzien, want dan kunnen ze op bepaalde vliegvelden niet meer landen. De oplossing? Juist, verticaal de vleugels langer maken aan de hand van winglets. Zo zijn de verlengingen een voorbeeld van een sterk staaltje inventief oplossen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dé reden waarom vliegtuigen over winglets beschikken
Sluiten