Daniel Koster
Daniel Koster Google 14 apr 2016

De redenen waarom Google Photos dé manier is om je foto’s te bewaren

Wij zijn op de WANT-redactie vrijwel allemaal in het bezit van een iPhone. Dat aangezien we iOS fijn vinden werken. Echter is niet alles waarmee Apple op de proppen komt het einde. Dat zie je wel af aan deze zes producten die gemakkelijk in het lijstje van grootste blunders van Apple ooit passen. iCloud hoort niet in dat rijtje thuis. Echter vinden wij deze dienst onderhevig aan Google Photos. We raden je dan ook aan om meteen over te stappen. Waarom:

De belangrijkste reden om Google Photos te gebruiken: het is gratis!

Oké, we zijn en blijven Nederlanders. Als er iets gratis is, dan is dat mooi meegenomen. Sterker nog, het lijkt vaak bijna een vereiste te zijn. iCloud geeft je gratis vijf gigabyte aan opslag. Wil je meer? Dan moet je betalen! Aangezien je flink wat foto’s en video’s met je smartphone schiet betekent dit dat je iCloud vrij snel volraakt en je genoodzaakt bent extra data aan te schaffen. Of geen data via de cloud te bewaren. Of een alternatief te kiezen. Je hebt verschillende alternatieven, maar wij focussen nu even op Google Photos. Je kunt via deze dienst gratis al je media bewaren. Onbeperkte opslag is waar je van geniet. Ideaal!

Zoeken via Photos werkt awesome

Een andere reden dat Photos onze favoriet is, is de zoekfunctie. Wil jij die ene foto vinden waarop jij aan het sporten bent? Google Photos laat je niet door al je foto’s heen zoeken. Je kunt namelijk zoeken op trefwoorden en die halen de juiste foto’s erbij. Dit werkt smooth! Hieronder zie je bijvoorbeeld dat we zochten op ‘sport’ en op ‘water’. De zoekfunctie gooit er direct alle foto’s uit die met sporten of water te maken hebben. Ook kun je zoeken op plaatsen, zoals steden of landen en zijn er overzichten van objecten op foto’s waarop je kunt zoeken. Indrukwekkend!

Onderdeel van een gigantische infrastructuur

Een ander handig aspect aan Photos is dat de dienst onderdeel is van de Google infrastructuur. Wanneer jij via je Gmail inlogt kun je altijd bij je Photos terecht. Echter kun je dan ook meteen bij je spreadsheets, documenten en andere zaken terecht. Eén plek waar je binnen een muisklik je verschillende diensten betreedt, dat is top. Dat geldt niet enkel voor je mobiele apparaat, maar op al je apparaten. Zo heb je op je laptop, desktop, telefoon, tablet en meer altijd toegang tot je foto’s en video’s! Dit werkt ook vice versa. Je kunt van die apparaten ook gemakkelijk media op Photos zetten. Zo heb je één centrale database voor al je foto’s, bestanden en meer.

Je telefoon opslag vrij maken

Opslag is altijd een dingetje. Photos is hierbij een goede vriend. Je kunt namelijk ervoor zorgen dat Photos alle foto’s die-ie kent automatisch van je telefoon verwijdert. Want ja, waarom zou je ze nog bewaren op je telefoon als je ze al in de cloud bewaart. Dit doe je door naar je instellingen te gaan en op ‘Apparaatopslag beheren’ te drukken. Je kunt dan de media die al op de dienst staan van je telefoon verwijderen. Media die al als backup op Photos staan worden zo automatisch door de app verwijderd. Dat scheelt jou tijd, anders moet je dat zelf gaan uitzoeken. En de media die niet op Photos staan, maar wel op je telefoon blijven staan. Handig!

Allerlei handige functionaliteiten

Tot slot kent Live Photos allerlei toffe functionaliteiten en blijven daar nieuwe functionaliteiten aan worden toegevoegd. Dit samen maakt de dienst ideaal en fijn werkend. Zo kun je je media automatisch uploaden naar de dienst toe. Dit gebeurt wanneer je Wifi hebt. Dat stel je via de onderstaande manier in. Wil je trouwens ook uploaden met je mobiele data zodat je zeker weten al je media op Photos hebt staan? Dat kun je ook via de onderstaande manier instellen, maar dan door ‘Er wordt een back-up van foto’s (en video’s) gemaakt met mobiele gegevens’ in te schakelen. Dit kost dan wel mobiele data, dus we raden ja aan enkel via Wifi te synchroniseren.

Ook tilt Photos jouw kiekjes naar een hoger niveau, geheel automatisch. Dat er niet altijd briljant uit, maar gelukkig kun je dit terugdraaien. Ook kun je zelf editen in de applicatie en je foto’s zo nog even een stukje mooier maken voordat je er iets mee doet. De applicatie kent namelijk zaken als collages, verhalen en video’s. Dit houdt in dat jij foto’s kunt selecteren en daar met de dienst toffe zaken mee kunt maken. Zo kun je memorabele gebeurtenissen via Photos op een toffe manier invulling geven. Het gebruiksgemak staat hierbij voorop. Door een foto ingedrukt te houden en te swipen kun je een hele rits aan foto’s selecteren en daar vervolgens iets gaafs mee doen. Top!

Negatief: je geeft Google toestemming om je foto’s te checken en gebruiken

Maar, het is niet enkel rozengeur en maneschijn. Je geeft Google namelijk toestemming om allerlei zaken met je media te doen. Waar het bedrijf bijvoorbeeld stelt dat ze je foto’s nooit zullen gebruiken, gaat het meer om reclamedoeleinden. Je hebt al wel gemerkt dat Google veel informatie over je bezit (dat kun je hier achterhalen). Zoals de locaties die je bezoekt, maar ook wat voor sport je doet en meer. Zij bouwen hierdoor een sociaal profiel op om doelgericht te adverteren en verkopen dit door. Of tenminste, dat is een goede kans. Aan jou de keus of je dit een reden vindt om Google Photos niet te gebruiken.

Reageer op artikel:
De redenen waarom Google Photos dé manier is om je foto’s te bewaren
Sluiten