Dé redenen waarom je in plaats van digitaal juist analoog moet schieten

Dat we in een tijd leven waarin niet alleen wordt geïnnoveerd, maar ook op oudere technieken wordt teruggepakt is een feit. Dat zien we aan de liefde voor vinyl en de terugkomst van de cassetteband. Ook het schieten met film is lang niet uitgestorven. Er zijn zelfs flink wat fotografen die hartstochtelijk analoog blijven schieten. Wij begrijpen waarom en geven je acht redenen waarom het schieten met film awesome blijft!

Je daagt jezelf meer uit met de filmrol

De eerste reden is misschien logisch. Met een digitale camera kun je namelijk maar blijven schieten. Van al die honderden foto’s moet er uiteindelijk wel één een pareltje zijn. Wanneer je dit met film doet zul je allerlei foto’s voor niks uitdraaien en daar ook nog eens een flinke rekening voor krijgen voorgeschoteld. Je wordt zodoende meer uitgedaagd om je te concentreren, het beste van een compositie te maken, creatief te zijn en meer!

Je ontdekt de techniek die achter fotografie schuilt kennen

Een analoge camera wordt je échte beste vriend. Schieten in analoog is namelijk wel meer werk, maar leert je wel je camera en de fotografietechnieken goed kennen. Je moet handmatig allerlei zaken instellen waardoor je pas begint te begrijpen wat fotografie werkelijk inhoudt. Met je digitale camera kun je op auto al prima foto’s kieken.

Film kent een hoger dynamisch bereik

Het schieten met een filmrolletje laat tonen, kleuren en texturen helderder naar voor komen. Het is naar onze mening nog geen digitale camera met al zijn filters, lenzen en wat nog meer gelukt om het dynamische bereik van een filmcamera te evenaren.

Rechts is uiteraard analoog geschoten, via Lomography

De eindproducten zijn tastbaar en te bewaren

Oké, dit argument valt een beetje twee kanten op. Schieten met film leidt tot foto’s die je in je bezit hebt. Tastbaar in een fotoboek bijvoorbeeld. Doordat je ook nog eens negatieven krijgt meegeleverd heb je ook altijd nog de kans om meerdere dezelfde foto’s te krijgen. Digitaal sla je ze op en dat is toch anders. Wij vinden het minder leuk. Maar wat wel waar is, is dat je ze digitaal, vooral met een backup op de cloud, wel veiliger bewaart.

Ruis in digitale foto’s is verschrikkelijk

Iedereen kent digitale foto’s die ruis vertonen. Je kunt de pixels tellen en ze zijn hierdoor een aanslag voor het oog. Foto’s die uit je analoge camera komen rollen kennen deze ruis niet, en als ze dergelijke zaken vertonen brengt dit een warme, nostalgische look teweeg!

Check al die filters!

De filmrolletjes die vroeger werden gebruikt zijn van invloed op de uiteindelijke foto’s. Dat dit een positieve invloed was, is te merken aan de filters die we hedendaags kennen. Van elke nostalgische filmrol is wel een filter te vinden. Dat betekent dus dat mensen hunkeren naar de look van films!

Rechts is wederom analoog, via Lomography

Analoog veegt de vloer aan met digitale camera’s

Wanneer we kijken naar de resolutie van je foto, de kleuren en kwaliteit in het algemeen gaat er toch niets boven de filmrol. Wanneer jij de analoge camera optimaal benut zul je objecten, mensen en meer schieten die je simpelweg niet met een digitale camera zo op het witte doek vastlegt.

Een kostenvoordeel

Wil je een DSLR aanschaffen? Dan loopt het bedrag al gauw, vooral als je er lenzen bij aanschaft, in de duizend euro. Voor een goede analoge camera ben je echter een paar honderd euro kwijt. De foto’s die je vervolgens schiet zijn prachtig en het afdrukken van je foto’s is financieel ook prima te overzien.

Kortom; met filmrolletjes zul je meer uit jezelf halen en op een betaalbare manier meesterwerken kieken. Wij hopen dat we je voldoende hebben geïnspireerd om met de filmrol aan de slag te gaan. Natuurlijk kan het digitaal schieten geen kwaad en zijn die resultaten ook prachtig, maar er gaat voor ons niets boven het schieten met een analoge camera!

Reageer op artikel:
Dé redenen waarom je in plaats van digitaal juist analoog moet schieten
Sluiten