Daniel Koster
Daniel Koster 16 okt 2016

De rode planeet? Zo ziet Mars eruit mét water

De rode planeet, dat is ook wel hoe Mars wordt genoemd. Maar wat als de planeet over hetzelfde klimaat als de Aarde bezit? Als-ie van water en groen was voorzien? Die vraag tracht de programmeur Kevin Gill met zijn ‘A Living Mars’-project te beantwoorden.

Mars mét water

Laten we vooropstellen dat het ontwerp van Gill geen wetenschappelijke fundering kent. Hij heeft het terrein van Mars namelijk in een eigen softwareprogramma gegooid waarin hij een zeeniveau instelde. Dat model heeft ‘ie vervolgens via GIMP met blauw en groen ingekleurd. Het eindresultaat toont zo waar zich op Mars water, groen en woestijn zou bevinden op basis van wat hij denkt.

Tot slot gooide hij zijn model weer in zijn softwareprogramma om zaken als wolken toe te voegen. Ook gooide ‘ie nog een laatste kleurpalet over zijn model heen. Zoals we al eerder zeiden is het model niet écht een product van de wetenschap. Maar dat was ook nooit Kevins bedoeling. Hij wilde alleen laten zien dat je met een beetje verbeelding het leven op Mars wel voor je kunt zien.

Het oostelijk halfrond van Mars

Het westelijk halfrond van Mars (met een ander kleurenpalet)

Gaaf toch, dit project? Vooral omdat een trip naar Mars er steeds meer aan zit te komen, vooral als het aan Elon Musk ligt. Hij ziet ons namelijk binnen tien jaar wel naar Mars vliegen. Helaas zal de planeet er dan niet zo kleurrijk uitzien. Wat trouwens ook een bijzondere realisatie is, is dat onze Aarde écht uniek is. Wij zijn nog nergens een dergelijke planeet tegen het lijf gelopen. Wie weet, ooit..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De rode planeet? Zo ziet Mars eruit mét water
Sluiten