Daniel Koster
Daniel Koster 10 feb 2016

De skiër versus de snowboarder: wie is de baas van de piste?

De winter betekent voor velen dat er op wintersport wordt gegaan. Tijdens die wintersport is het vaak zo dat je óf skiet, óf snowboardt. Hierbij laait regelmatig de aloude discussie op wat nou ‘beter’ is, skiën of snowboarden. Het is tijd om de proef op de som te nemen en deze discussie te beslechten!

De skiër versus de snowboarder

Het is een lastige missie die we voor ogen hebben, maar we zetten onze schouders eronder en gaan er tegenaan. We hebben een aantal onderwerpen in petto waar we bij gaan onderzoeken wie de baas van de piste is; de skiër of de snowboarder. Ook geven we jou de kans om te stemmen wie volgens jouw mening de baas van de piste is!

Gemakkelijk te leren?
De meningen zijn ietwat verdeeld omtrent wat gemakkelijk te leren is, skiën of snowboarden. Uit ervaring menen we dat de eerste paar dagen op het snowboard een hel zijn. Je valt vaak en moet flink wennen om de techniek onder de knie te krijgen. Sla je je hier doorheen, dan kun je redelijk snel lekker boarden. Via de pizzapunt kom je er met de ski’s in het begin gemakkelijker vanaf, maar het écht onder de knie krijgen van de techniek is lastig. Dit duurt vele jaren en zelfs dan is je techniek nog lange na niet perfect. Uiteindelijk lijkt skiën toch het lastigste te zijn!

Gadgets
Je kunt flink wat gadgets vinden voor op wintersport. Vaak zijn die wel voor beiden te gebruiken. Zo heb je toffe drones die je in de lucht smijt en die dan vervolgens toffe beelden van je schiet, een slimme skibril en meer. Echter doet het droneboarding zijn intrede. Hierbij wordt je als snowboarder door een drone voortgetrokken. Waar je als skiër vaak stokken in je hand hebt en op eigen houtje vooruit kunt komen vinden we dit toch wel een voordeel voor de snowboarder!

Je eigen baas zijn
De snowboarder heeft het maar zwaar. Wanneer ‘ie de lift uitkomt moet de boarder op de grond gaan zitten om zijn bindingen vast klikken. Wanneer ‘ie teveel afremt of een heuvel tegenkomt moet ‘ie gaan peddelen. Oké, droneboarden is een uitkomst, maar zo’n drone meeslepen is verre van ideaal. De Skiër kan rechtstreeks de skilift uit sjezen en wanneer het vlak is of ‘ie een heuvel tegenkomt kan ‘ie door middel van zijn stokken en bewegingen nog prima vooruit!

Multi-functionaliteit
Skiën is redelijk recht voor z’n raap. Je kunt skiën en daar blijft het wel bij. Je snowboard kun je daarentegen prima voor allerlei andere doeleinden inzetten. Geen zin om te boarden, dan ga je toch lekker sleeën. Behoefte aan een hippe tafel in je (goedkope) appartement? Je snowboard is de redding. Winnen!

Wedstrijdje doen?

Heb je al wel eens een wedstrijdje tussen de snowboarder en de skiër gezien? Dan moet je toch écht de conclusie trekken dat de snowboarder het onderspit delft. Op de lange latten ben je ‘m namelijk te snel af!

Het oog wil ook wat

Wanneer je kijkt naar het uiterlijk moeten is het vaak de snowboarder die er hipper uitziet. Snowboarden is wat meer van deze tijd en de gave, baggy kleren komen stoer over. Mensen op de lange latten zie je nog wel eens in traditionele onesies naar beneden razen. Skiën is natuurlijk ook de traditionele manier om de berg af te dalen. Ook zijn het vaak de boarders die er een meer eigen taaltje op nahouden. Net zoals de skaters eigenlijk, al denken we niet dat de vergelijking van boarders met skaters hen een plezier doet.

Toffe trucjes zetten
Het uitvoeren van trucjes is gemakkelijker met je snowboard. Hierdoor zie je er sneller tof uit als je de piste afdaalt en even een jump pakt. Met je ski’s is dat een stuk lastiger. Wanneer je het skiën zodanig onder de knie hebt dat je toffe trucs kunt uitvoeren ziet dat er wel supertof uit.

Verdicht; wie is de baas van de piste?

Wij vinden het toch lastig te stellen wie nou de baas van de piste is. Aan de ene kant is de skiër sneller, heeft-ie geen last van heuvels en vinden we het skiën toch de meest authentieke, stijlvolle variant. Aan de andere kant kan de snowboarder gemakkelijker toffe tricks uitvoeren en kent ‘ie een hipper uiterlijk. Ook is het snowboard op allerlei andere manieren te gebruiken, bijvoorbeeld als tafel. Dat is toch handig! We komen er hier niet uit, de redactie is verdeeld. Wat vind jij? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
De skiër versus de snowboarder: wie is de baas van de piste?
Sluiten