De sneakers van Veja zijn duurzaam én ze zien er ook nog eens tof uit

Het is bij het ontwerpen van duurzame schoenen en het gebruik van duurzame materialen lastig om toch een sneaker tot stand te brengen die de concurrentie aan kan gaan met sneakers die op de normale manier en van gewone materialen zijn gemaakt. Waar flink wat merken (zoals Adidas) zich hier al aan hebben gewaagd heeft geen één het zich er zo goed vanaf gebracht als Veja. Wauw!

Milieuvriendelijke schoenen van Veja

We hebben het over de sneakers van twee Franse sneakerfanaten. Zij richtten het schoenenmerk Veja op om schoenen te ontwikkelen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Ze zijn nu al meer dan tien jaar bezig en doen dit op een bijzondere manier. Zij werken namelijk nauw samen met de Braziliaanse bevolking. Katoen wordt bijvoorbeeld ingekocht van een Braziliaans initiatief dat katoen teelt zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en bemesting. De rubber van de zool wordt van lokale families gekocht die het materiaal winnen zonder de bomen daarmee aan te tasten. Ook bewerken deze lokale families de rubber zelf. Fabrieken doen dit normaliter en die produceren hier flink wat uitstoot mee. Door dit te omzeilen kennen de schoenen van Veja een minimale ecologische voetafdruk.

Variabele materialen

Naast het gebruik van rubber en katoen worden er verschillende materialen gebruikt voor verschillende schoenen. Zo hebben de mannen van Veja bijvoorbeeld leer dat van groente is gemaakt gebruikt. En voor de nieuwste schoen hebben ze polyester dat van gerecyclede plastic flessen is gemaakt toegepast. Zo kent elke schoen materiaal dat afkomstig is van drie gerecyclede flessen.

Onderscheidend qua ontwerp

Oké tof, maar wat is dan het verschil met andere bedrijven die duurzame schoenen op de markt zetten horen we je denken? Nou, ten eerste zie je totaal niet aan deze schoenen dat ze duurzaam tot stand zijn gebracht. Ze zien er net zo tof uit als schoenen van andere sneakermerken. En ten tweede is het prijskaartje relatief goedkoop te noemen. De schoenen kosten tussen de zestig en 120 euro, terwijl het maken van de schoenen door de duurzame manier vijf tot zeven maal zo duur is. Kosten drukken de ontwikkelaars echter door zelf geen reclame te maken en enkel op media als WANT te bouwen die voor gratis publiciteit zorgen. Dat doen we graag, want wat zijn ze tof! Check de webwinkel van Veja voor het gehele schoenaanbod.

Reageer op artikel:
De sneakers van Veja zijn duurzaam én ze zien er ook nog eens tof uit
Sluiten